Άμυνα & Διπλωματία

Ουκρανικοί κινητήρες για τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα


Συνεχίζει ακάθεκτη τις προσπάθειες συμπαραγωγής οπλικών συστήμάτων η Τουρκία και παρά τις όποιες κυρώσεις της επιβάλει η Δύση βρίσκει νέους συνεργάτες στην κατασκευή πολεμικού υλικού.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα επεκτείνει τις συμφωνίες της με της Ουκρανία στην παροχή κινητήρων, εξοργίζοντας τη Ρωσία και παζαρεύοντας με τη Δύση. Η χθεσινή ανακοίνωση της Turkish Aerospace και της ουκρανικής Motor Sich για την παραγωγή του κινητήρα που θα εφοδιάσει το επόμενης γενιάς βαρύ μαχητικό τουρκικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ2, αποδεικνύει την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην παραγωγή πολεμικού υλικού.

Η αρχική προμήθεια θα είναι για 14 κινητήρες ενώ το πρωτότυπο του νέου ελικοπτέρου αναμένεται να πετάξει το 2023 (η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει από το 2019).

Φυσικά απώτερος στόχος την Άγκυρας είναι να λάβει τεχνογνωσία και να τα κατασκευάζει μόνη της, ενώ μεγαλύτερο εγχείρημα είναι η παροχή ουκρανικών κινητήρων για τους τουρκικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει τουρκικά UAV και θέλει να προμηθευτεί και κορβέτες ή φρεγάτες.

Ωστόσο οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Τουρκία να πουλήσει 6 ε/π ΑΤΑΚ στις Φιλιππίνες και 24 Bayraktar στην Πολωνία, η οποία θα παραλάβει και F-35.

Η Δύση

Μπορεί να αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα η αποπομπή της Τουρκίας από τα F-35, και η απαγόρευση εκτοξευτών mk41 για τις νέες φρεγάτες της τύπου Ι από τις ΗΠΑ, αλλά η Άγκυρα κινείται σε άλλους "παίκτες" της παγκόσμιας σκακιέρας.

Ήδη εμβαθύνει με την Ουκρανία, επιχειρεί με Ν.Κορέα και Ιαπωνία, παλεύει να στήσει γέφυρες με την Κίνα, ενώ έχει και χρηματοδότες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

Το Κατάρ ήδη στέλνει στην Τουρκία στο πλαίσιο της Άσκησης "Αετός της Ανατολής" αεροσκάφη Rafale, και Mirage 2000-5D και επιθετικά ελικόπτερα AH-64E Apache, κάποια από τα οποία θα παραμείνουν σε τουρκικές βάσεις ακόμη και για βάθος πενταετίας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα.

Βέβαια η Άγκυρα θα επιχειρήσει να μάθει τα συστήματα αυτά, τα οποία τα μεν πρώτα ελληνικά Rafale θα έρθουν στην Ελλάδα εντός των ημερών, τα δε Αpahe επιχειρούν στον ελληνικό στρατό πάνω από 20ετία και τα Mirage αυτά πάνω από 10ετία.

Ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα προσπαθήσουν να μάθουν στοιχεία  από τα Rafale για να τα προσαρμόσουν στο TFX το οποίο έχει κολλήσει, με βασικό πρόβλημα στην εύρεση κινητήρα.

Ρωσία

Αναμένεται η αντίδραση της Ρωσίας σε μια σειρά από τουρκικές κινήσεις που είναι αντίθετες στην πολιτική της Μόσχας διεθνώς, στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού του Ερντογάν με τη Δύση.

Όμως η σύσφιγξη των σχέσεων με την Ουκρανία και η παροχή εξοπλισμού και πιθανώς τεχνογνωσίας, ανησυχεί πολύ τη Ρωσία σε ένα μέτωπο που πιέζεται συνεχώς από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσική αντίδραση βέβαια θα έρθει ως συνήθως στη Συρία, όπου οι Τούρκοι θα αναγκαστούν να οπισθοχωρήσουν, όταν περάσουν την κόκκινη γραμμή της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις