Τράπεζες

«Πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά: Το πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας


Μετά τις Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμά της που προβλέπει «πάγωμα» στις αυξήσεις των κυμαινόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων, για συνεπείς δανειολήπτες, που θα έχει διάρκεια ενός χρόνου.

Εντός των επόμενων ημερών, βάσει των όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ακολουθήσουν με σχετικά προγράμματα και οι μη συστημικές τράπεζες. Επίσης και οι servicers έχουν, ταχθεί-εισηγηθεί υπέρ του σχεδίου «παγώματος» των επιτοκίων και αναμένουν το «πράσινο φως» από τους επενδυτές τους – ιδιοκτήτες των δανείων, αλλά και τις ξένες μητρικές τους.

Σ’ ό,τι αφορά στο σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας στο Πρόγραμμα Ανταμοιβής εντάσσονται όλοι οι κάτοχοι Στεγαστικών Δανείων Κυμαινομένου Επιτοκίου (ανεξάρτητα εάν έχουν ήδη ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου Ευάλωτων Νοικοκυριών) που:

  • εκταμίευσαν το δάνειο τους έως 31/12/2022 και
  • το δάνειο δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28η Απριλίου 2023

Το Πρόγραμμα Ανταμοιβής προβλέπει, για διάστημα 12 μηνών:

  • εφαρμογή του επιτοκίου αναφοράς που ίσχυε κατά την 31/03/2023 μειωμένο κατά 0,2% και
  • απορρόφηση των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων αναφοράς που τυχόν προκύψουν μέσα στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών

Με τον τρόπο αυτό οι κάτοχοι δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα μπορούν για διάστημα 1 έτους να απολαμβάνουν τα προνόμια του σταθερού επιτοκίου. 

Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.

Οι δανειολήπτες που εμπίπτουν στην περίμετρο εφαρμογής, θα ενταχθούν αυτόματα στο Πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια. Η ενημέρωση για το μειωμένο επιτόκιο του δανείου και τη μειωμένη δόση θα πραγματοποιηθεί μέσω των αντιγράφων λογαριασμών Μαΐου και θα αφορά στη δόση του Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα