Αγορές

Παίρνουν σειρά τα mid caps στο χρηματιστήριο


Οι τραπεζικές μετοχές γίνονται πάλι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς και κρατούν χαμηλά τους βασικούς δείκτες του ΧΑ, αντισταθμίζοντας την άνοδο εμποροβιομηχανικών blue chips και πολλών mid caps. Μεικτή εοκόνα στο ταμπλό του ΧΑ, με τη σκυτάλη να έχουν πάρει μετοχές μέσης-μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η αγορά αντιπαρέρχεται τις εκθέσεις διεθνών οίκων  και της Κομισιόν, που αναθεωρούν επίτα βελτίω τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τοποθετώντας τον πήχυ της ανάπτυξης στο 4% για την τρέχουσα χρονιά και στο 6% για το 2022.

 Χωρίς ουσιαστική επίδραση και η αναβάθμιση της μετοχής της Eurobank, "ανέβηκε κατηγορία" στους δείκτες MSCI, μεταφερόμενη από τον Small Cap στο μεγαλύτερου ειδικού βάρους MSCI Standard Greece.

 Η κίνηση αυτή θα επιφέρει αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και εισροές στο ΧΑ. Αντίθετα, εκροές θα προκαλέσει η διαγραφή της μετοχής της Τρ. Πειραιώς από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap.

Διεθνείς οίκοι και αναλυτές εκτιμούν  ότι οι καθαρές εισροές στη μετοχή της Eurobank (νέες τοποθετήσεις μείον εκροές) θα είναι της τάξεως των 120-155 εκατ. ευρώ σε βάθος διμήνου. Από τη μετοχή της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα φύγουν κεφάλαια της τάξεως των 50-60 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, καθώς η αγορά αναζητά ισορροπίες σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Κρίσιμη για τη συνέχεια θα είναι η αντοχή ή μη της πρώτης βραχυχρόνιας στήριξης όπου κινείται τώρα ο ΓΔ. Σε περίπτωση μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης, ισχυρή στήριξη μπορεί να αποδειχθεί η περιοχή των 870-865 μονάδων.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ανοδικές τάσεις και αξιόλογα κέρδη. Γρήγορα όμως επικράτησαν οι πωλητές και οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση.  Την τελευταία ώρα έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα επίπεδα χθεσινού κλεισίματος.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,65% στις 901,88 μονάδες και γύρισε καθοδικά ως τις 894,42 (-0,18%) . Τώρα βρίσκεται  στις 896,07 μονάδες, χωρίς την παραμικρή μεταβολή από το χθεσινό κλείσιμο.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,18%, υποχωρώντας στις 2.176,7 μονάδες.

Κατά 0,80% υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, έχοντας σημειώσει υψηλό +1,24% στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης και εν συνεχεία χαμηλό -1,41%. Εντυπωσιάζει η Attica Bank με άλμα +11,2%, συνεχίζοντας την κούρσα που ξεκίνησε χθες. Με θετικό πρόσημο και η Τρ. Ελλάδος (+1%). Στον αντίποδα Εθνική -2,7%, Eurobank  -0,7%, Πειραιώς -0,3%. Αμετάβλητη η Alpha.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ξεχωρίζει η Coca-Cola με +1,7%. Ακολουθούν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,5%, ΔΕΗ +1,3%, Jumbo +1,1%, ΑΔΜΗΕ +0,9%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -2,2%, Μυτιληναίος -1,7%, ΕΛΠΕ -1,3%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,9%.

Στα  mid caps εντυπωσιάζουν τα Πλαστικά Θράκης με άλμα +14,3%, μετά τη γνωστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.  Ακολουθούν Πλαίσιο +6%, Αβαξ +5,5%, Intracom +4%,  MIG +2%. Με απώλειες Κρι-Κρι -1,3%, Παπουτσάνης, Profile και Ευρ. Πίστη --0,5%.

Διαβάστε επίσης