Οικονομία

Πακέτο φοροελαφρύνσεων και αυξήσεων σε μισθούς – Πότε θα εφαρμοστούν


Πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και μέτρων στήριξης που κοστολογείται στα 720 εκατ.ευρώ έχει έτοιμο η νέα ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών και θα το φέρει σε μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η πλειονότητα των φοροελαφρύνσεων είναι λίγο έως πολύ γνωστή, καθώς αποτελούν τον βασικό κορμό των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα περιλαμβάνουν την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επαγγέλμα αγρότες που έχουν παιδιά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Επίσης από το νέο έτος προβλέπεται αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ( κόστος 49 εκατ. ευρώ), όπως επίσης και νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στη δέσμη μέτρων στήριξης εμπεριέχονται και οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα όπως:

  • η αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους
  • του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίσης στο πακέτο εμπεριέχεται το επίδομα youth pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, καθώς και τα μέτρο μείωσης το ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023 ( κόστος 40 εκατ. ευρώ). 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις