Οικονομία

Πάμε φέτος για ρεκόρ στις δημόσιες επενδύσεις – «Πακέτο» 4 δισ. για ΜμΕ


Πάνω από 12 δισ.ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Η πορεία των επενδύσεων και οι ΣΔΙΤ - Νέα δόση επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χρονιά ρεκόρ για τις δημόσιες επενδύσεις θα είναι το 2024, καθώς το φετινό πρόγραμμα που ήδη «τρέχει», είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών και αγγίζει τα 12,2 δισ. 

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, εκτιμώντας ότι περισσότερο από το 65% της ανάπτυξης θα έρχεται μέσα από τα προγράμματα των Δημόσιων Επενδύσεων, τα δύο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγάλο στοίχημα είναι το άνοιγμα της «βεντάλιας» που αφορά στη διάθεση των πόρων είτε απευθείας είτε μέσω δανεισμού-εγγυήσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και δη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση. 

Προς αυτόν τον σκοπό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των δανείων από τα 45.000 δάνεια έως στιγμής, καλύπτοντας το κομμάτι που δεν μπορεί να καλύψει η παραδοσιακή τραπεζική.  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργο Ζαββό, έχουν εκταμιευθεί 9,3 δισ. ευρώ, ενώ τα «εργαλεία» είναι οι δανειοδοτήσεις, αλλά και οι εγγυήσεις. Το «πακέτο» μαζί με τη ΔΑΜ θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ «δύναμης πυρός» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Νέα δόση επιδοτήσεων

Ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε γνωστό ότι εντός του Μαΐου θα υποβληθεί από τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα για το σκέλος των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά το 4ο αίτημα για το σκέλος των δανείων, το οποίο κατατέθηκε ήδη. Επίσης δήλωσε ότι το 5ο αίτημα για το δανειακό σκέλος και αυτό των επιδοτήσεων, αναμένεται να υποβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου με τις αρχές του Οκτωβρίου.

Η πορεία των επενδύσεων

Σχετικά με την αξία και την πορεία των επενδύσεων, ανέφερε ότι το 2024 ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων θα είναι ταχύτερος λόγω της ωρίμανσης των έργων. Για παράδειγμα, το 45% των δανείων που έχουν συμβασιοποιηθεί θα εκταμιευθούν εφέτος, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί και την υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν επίσης συμβασιοποιηθεί.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα αξίας 1,6 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και την Κεντρική Πελοπόννησο.

Συνολικά οι προσκλήσεις ανέρχονται στο 44% και οι εντάξεις στο 14% των πόρων, με διπλασιασμό των επιδόσεων το τελευταίο διάστημα. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ένα από τα τρία προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που έχουν δαπάνες.

Παράλληλα, προανήγγειλε προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για την παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΑΤ, αλλά και για τη στήριξη της απασχόλησης. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες το 2025 θα υπερβούν τα 381 εκατ. ευρώ και στόχος δεν είναι απλώς η απορρόφηση των πόρων, αλλά ένα παραγωγικό μοντέλο ώστε οι επιχειρήσεις της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (π.χ. απολιγνιτοποίηση) να έχουν μέλλον.

ΣΔΙΤ: 22 συμβάσεις 2,5 δισ – Καθ’ οδόν έργα 7 δισ.ευρώ

Για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπάρχουν 22 συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των έργων, ενώ έργα επιπλέον 7 δισ. ευρώ είναι καθ' οδόν. Ειδική αναφορά υπήρξε στην πρόοδο των έργων έργα των πανεπιστημίων, των σχολικών υποδομών αλλά και αναβάθμισης φωτισμού, της στέγασης υπηρεσιών της γενικής γραμματείας υποδομών, καθώς και των 5 αστυνομικών διευθύνσεων. Επίσης, εξετάζονται έργα πράσινης μορφής θαλάσσιων ρυθμών, επενδύσεων στην υγεία και στη διαχείριση αποβλήτων.

Το νέο ΤΕΠΙΧ μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα αναμένεται να «τρέξει» το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, που θα έχει σύνολο 2,24 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, και θα στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το νέο ΤΕΠΙΧ θα έχει και ταμείο δανείων αλλά και εγγυήσεων και θα υποστηρίζει και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Τα αγροτικά δάνεια ανέρχονται σε 107 εκατ. ευρώ, μαζί με επιχορήγηση για τεχνική συμβουλευτική. Το ταμείο ΔΑΜ με 226 εκατ. ευρώ, έχει επίσης ταμείο εγγυήσεων και τώρα «κλειδώνουν» οι τελικοί όροι.

Για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως διαχειρίζονται κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, με 8 ανοικτές προσκλήσεις. Η μόχλευση των συνολικών επενδύσεων είναι 3,5- 5 δισ. ευρώ και θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη επενδύσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Το α' εξάμηνο εφέτος υπάρχουν 28- 30 επενδυτικά σχήματα, με συνολικές δεσμεύσεις έως 800 εκατ. ευρώ και συνολικά κεφάλαια έως 1,8 δισ. ευρώ. Εκτιμάται δε, με τις δράσεις που δρομολογούνται, ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρχουν 36 επενδυτικά σχήματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα