Πολιτική

Πάμε για προσωρινή ημιτελή συμφωνία


Στόχος να κλείσει μέχρι τις 20 Μαρτίου. Σε επόμενη φάση η πλήρης συμφωνία που θα περιλαμβάνει πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους

Εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα να καταλήξει τώρα σε συμφωνία με τους δανειστές για όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης – εκτός αν αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις τους – η κυβέρνηση επιλέγει τη μέθοδο του «σαλαμιού»: Προσπαθεί να κλείσει πριν από το Eurogroup της Μαρτίου όλα τα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, να πάει στο Συμβούλιο ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης με αυτό το πακέτο ως «προσωρινή συμφωνία», και να παραπέμψει σε έναν επόμενο γύρο –πολιτικής - διαπραγμάτευσης τα θέματα-«αγκάθια» των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους. 

Στο μεσοδιάστημα,  τίποτε από τα συμφωνηθέντα δεν θα είναι οριστικό, αλλά συμφωνία – «προσωρινή» και ημιτελής- τύποις θα υπάρχει, δίνοντας στο ΔΝΤ τα αναγκαία προσχήματα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Στην ουσία θα ισχύει αυτό που είχε πεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι «τίποτε δεν θα έχει κλείσει, αν δεν έχουν κλείσει όλα»

Αυτή η ημιτελής συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των μέτρων και των «αντίμετρων» τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια. Θα μπορεί να θεωρηθεί όμως και ως μη γενόμενη, ώσπου να συμφωνηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Οδικός χάρτης και διαδικασία

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέγραψε ως εξής τη διαδικασία και τον οδικό χάρτη θα ακολουθηθεί:

• Σ’ αυτόν το γύρο διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε σήμερα, θα επιδιωχθεί  συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), η οποία πρέπει να υπάρχει πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να συμφωνηθούν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους

• Στη συνεδρίαση του Eurogroup ΔΝΤ αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τότε θα συζητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέους – δύο ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Καθυστερούν οι δανειστές

«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση για το ότι έχουν «τραβήξει σε μάκρος» η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση.

Επικαλέσθηκε μάλιστα εκθέσεις διεθνών οίκων όπως η Fitch, που λένε ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα.

Το δεύτερο αφορά κυρίως τα εργασιακά - συλλογικές διαπραγματεύσεις και ομαδικές απολύσεις.

Το τρίτο θέμα περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την τόνωση της απασχόλησης, τη δημιουργία 100.000 θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Για τη χρηματοδότηση του γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς

Ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. «Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω», είπε. «Γι αυτό αναζητούμε αντίμετρα, για να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις του»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις