Οικονομία

Ξεπέρασε τα $31 τρισ. το χρέος των ΗΠΑ!


Νέα ιστορικά ρεκόρ σημειώνει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, που ξεπέρασε τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι πέρα από κάθε σύγκριση το μεγαλύτερο στον κόσμο, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων θα προκαλέσει περαιτέρω διόγκωσή του και μεγάλη αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτηση του.

Ομως κανένας δεν φαίνεται να ανησυχεί ότι κάποια στιγμή οι ΗΠΑ θα αδυνατούν να πληρώσουν τόκους ομολόγων και τοκοχρεολύσια. Επενδυτές από όλο τον κόσμο, ακόμη και κρατικά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να αγοράζουν "βουνά" αμερικανικών ομολόγων, εκτιμώντας ότι αποτελούν μία από τις ασφαλέστερες τοποθετήσεις - που μπορεί να αποφέρουν και μεγάλο κέρδος όταν οι ισοτιμές του δολαρίου ανεβαίνουν.

Μέσα σε δυόμισυ χρόνια, από την εποχή που ξέσπασε η πανδημία κορονοϊού μέχρι τώρα, το αμερικανικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 8 τρισ. δολάρια (+34%), κυρίως λόγω των μεγάλων κρατικών δαπανών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το αμερικανικό Δημόσιο χρειάζεται κάθε χρόνο 8,1 τρισ. δολάρια για πληρωμές τόκων κα ομολόγων που λήγουν. Το ποσό αυτό καλύπτεται με νέο δανεισμό και με αναχρηματοδότηση (εκδόσεις νέων ομολόγων στη θέση αυτών που λήγουν).

Πόσα χρόνια μπορεί να συνεχισθεί αυτή η διόγκωση και μέχρι ποιό ποσό; Απαντήσεις δεν υπάρχουν κι όσοι ποντάρουν στο δολάρια και στα αμερικανικά ομόλογα, δεν θέλουν καν να το σκέφτονται...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα