Οικονομία

Πάνω από την Ευρωζώνη η Ελλάδα και το 2024 – Οι εκτιμήσεις της Capital Economics


Υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής την επόμενη διετία, βλέπει ο βρετανικός οίκος

Πρίμα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και την επόμενη διετία, εκτιμά η Capital Economics σε σημερινό report. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν πολύ πιο πάνω από τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης, προβλέπει ο βρετανικός οίκος, σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει στη σταθερή τροχιά απομείωσης το 2024 και 2025.

Οι εκτιμήσεις της Capital Economics συνάδουν με τις αναλύσεις διεθνών φορέων και θεσμών που υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.  Μιλώντας με αριθμούς, η Capital Economics προβλέπει  ανάπτυξη 2,6% το 2024 και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα,  ενώ για την Ευρωζώνη δίνει μηδενική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά και  1% το 2025.

Σ’ ό,τι αφορά στο έλλειμμα της χώρας, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 1% το 2024 (2,1% το 2023) και στο 0,5% το 2025. Σε πορεία μείωσης θα κινηθεί και ο δείκτης δημόσιου χρέους, που το 2024 θα διαμορφωθεί στο153% του ΑΕΠ (161% φέτος) και το 2025 στο 146%. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα έναντι της Ευρωζώνης (2,1% και 1,8%) στο 2,5% και στο 1,9%, ενώ υποχώρηση θα καταγράψει και η κατανάλωση

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ανάπτυξη έχει βοηθηθεί από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι και ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους στην Ευρώπη στα αυξανόμενα επιτόκια, επειδή ο δείκτης πιστώσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

Υφεση στην Ευρωζώνη

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις για την Ελλάδα, οι αντίστοιχες για την Ευρωζώνη είναι δυσοίωνες. Η Capital Economics εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ή κοντά στην ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη.

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο βρετανικός οίκος υποστηρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει νωρίτερα του αναμενομένου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2024. Προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% επί του παρόντος σε περίπου 2,25% έως το τέλος του 2025.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις