Τράπεζες

Πάουελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν άλλο τα επιτόκια


Aνοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η Fed άφησε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχόμενη φορά στο 5% έως 5,25%.

Ο Πάουελ είπε πως δεν υπήρξε σήμερα απόφαση της Fed ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν υπάρχει αναφορά για επικείμενη νέα αύξηση.

Τόνισε ότι η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων θα λαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση για ένα μεγάλο διάστημα, με βάση τα νέα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρχουν και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.

«Πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να μην κάνουμε αρκετά με τον κίνδυνο να επιβραδύνουμε την οικονομική δραστηριότητα υπερβολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αισθανθήκαμε πως η σημερινή αύξηση και η αλλαγή στη διατύπωση της ανακοίνωσης ήταν η σωστή ισορροπία».

Σημείωσε ότι «θα είμαστε σε μία συνεχή διαδικασία για την αξιολόγηση του ενδεδειγμένου επιπέδου των επιτοκίων» και ότι η «η πολιτική είναι σφιχτή». Τα πραγματικά επιτόκια, είπε, είναι περίπου 2%, σημαντικά πάνω από τα ουδέτερο επιτόκιο.

Σχετικά με τους μισθούς, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι εξακολουθούν να είναι σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που είναι συνεπές με πληθωρισμό 2%. «Η αγορά εργασίας είναι πολύ πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο... Αυτήν τη στιγμή, πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση του πληθωρισμού», είπε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις