Οικονομία

Fed: Σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο


Η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλού πληθωρισμού τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), προσθέτοντας ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σύντομα.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα η κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση.

«Eχουμε τα μάτια μας στραμμένα στα ρίσκα, ειδικά με όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμενε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κατεβάσει τις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών, που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού.

"Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουν τόσο την οικονομία όσο και την ισχυρή αγορά εργασίας αλλά και για να αποτρέψουμε την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

"Οι κίνδυνοι του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ανοδικοί σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων μελών της FOMC, και σίγουρα αυτή είναι και η δική μου άποψη. Υπάρχει κίνδυνος να παραταθεί ο υψηλός πληθωρισμός που βλέπουμε. Υπάρχει ο κίνδυνος να κινηθεί ακόμη υψηλότερα. Επομένως, αν και δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο -αλλά αφού ρωτήσατε ποιοι είναι οι κίνδυνοι-, πρέπει να είμαστε σε θέση με τη νομισματική πολιτική να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανές εξελίξεις”, είπε ο Πάουελ.

Τόνισε, ακόμη, ότι τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού θα χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να επιλυθούν από ό,τι περίμενε προηγουμένως η Fed.

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι είναι πλέον αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται σημαντική στήριξη από τη νομισματική πολιτική, ενώ εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού πιθανότατα θα μειωθεί, ωστόσο αναμένεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις