Επικαιρότητα

Πάουελ (Fed): «Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%»


Για περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τους επόμενους μήνες μίλησε ο Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας μετά από την συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), που ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για επαναφορά του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία στον στόχο του 2% και για αυτό είπε πως «θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων» της Fed. «Το μήνυμά μας παραμένει το ίδιο. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%», ανέφερε.

Μιλώντας για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (στο 8,5% για τον Αύγουστο), ο Αμερικανός τραπεζίτης ανέφερε πως περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για την αγορά απασχόλησης, ο Πάουελ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες ενδείξεις για «ψύχρανση» της αγοράς εργασίας, μιλώντας για την ήπια υποχώρηση των ανοικτών θέσεων εργασιών, στις απολύσεις που κινούνται πολύ κάτω του ιστορικού υψηλού αλλά και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, ο οποίος έχει περιοριστεί ελαφρώς.

Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η πολιτική της Fed οδηγεί σε αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ είπε πως «ξέραμε πως η "ομαλή προσγείωση" της οικονομίας θα έχει προκλήσεις. Κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία (η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής) θα επιφέρει ύφεση ή πόσο σοβαρή μπορεί να είναι αυτή».

Ωστόσο, «το να μην μειώσουμε τον πληθωρισμό θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο «πόνο» από τη σημερινή πολιτική της Fed», συμπλήρωσε.

«Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος ώστε να μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουμε πόνο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Για αυτό πρέπει να αυξάνουμε τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Διόρθωση στην αγορά κατοικίας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δήλωσε εξάλλου ότι η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ πιθανότατα θα περάσει από μια «διόρθωση» μετά από μια περίοδο «καυτών» αυξήσεων των τιμών που έχουν καταστήσει απρόσιτη την ιδιοκτησία κατοικιών για πολλούς Αμερικανούς.

«Υπήρχε μια μεγάλη ανισορροπία… οι τιμές των κατοικιών ανέβαιναν σε μη βιώσιμα γρήγορο επίπεδο», είπε ο Πάουελ  και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα αυτό που χρειαζόμαστε είναι η προσφορά και η ζήτηση να ευθυγραμμιστούν καλύτερα, ώστε οι τιμές των κατοικιών να ανέβουν σε λογικό επίπεδο, με λογικό ρυθμό και οι άνθρωποι να μπορούν να αντέξουν οικονομικά σπίτια ξανά. Πιθανότατα στην αγορά κατοικίας πρέπει να κάνουμε μια διόρθωση για να επιστρέψουμε σε αυτό το μέρος».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες Fed