Πολιτική

Παπαλεξόπουλος-Μυτιληναίος: Δομικό πρόβλημα στην ΕΕ -Η χειρότερη Κομισιόν της ιστορίας


Σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας τη ΕΕ, για τα πεπραγμένα της απερχόμενης Κομισιόν και για τον ρόλο της "ευρωπαίκής γραφειοκρατίας" των Βρυξελλών  διατύπωσαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;»

Οι δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέπεμψαν "σήμα κινδύνου" για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι "έχει μείνει πίσω. Έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο, έχει χάσει τις ελπίδες να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου τεχνολογικά και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά".

“Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, αφορά τον τρόπο που λειτουργεί. Πρέπει να πάμε σε ένα νέο καταστατικό χάρτη που θα αλλάξει τα δεδομένα της Λισσαβόνας του 2007”, είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη γραφειοκρατία και στο λογική με την οποία έχει στηθεί η δομή της Ευρώπης, που στοχεύει περισσότερο στο να εμποδίσει κάθε χώρα να παραβαίνει κανόνες, παρά να ενθαρρύνει τη συνολική ανάπτυξη. “Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”, τόνισε. "Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα"

Οι δύο επικεφαλής του ΣΕΒ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους  για τη στάση της ΕΕ  στα θέματα του παγκόσμιου εμπορίου και του διεθνούς ανταγωνισμού: "Όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές, που απροκάλυπτα βάλλουν κατά του ελεύθερου εμπορίου, τίθεται το ερώτημα: τι κάνει η Ευρώπη; Υπερασπίζεται τη σωστή αρχή, ή κοιτά να μην χάσει τη δική της βιομηχανία; Και πώς το κάνει ώστε να μην έχουμε εντός Ευρώπης κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς;",  αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαλεξόπουλος.

Βολές εκτόξευσαν και κατά των πολιτικών ηγεσιών,όπως και κατά της ηγεσίας της ΕΕ.

«Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να φέρουν ανάπτυξη»., επεσήμανε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ενώ ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς επισήμανε ότι υπάρχει «λειψανδρία» στην Ευρώπη. «Θα ήταν σημαντικό να αναλάβει ρόλο ο Μάριο Ντράγκι».

Αν και βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, όπου η νυν πρόεδρος της Κομισιόν διεκδικεί επανεκλογή, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την τωρινή Κομισιόν ως τη «χειρότερη που υπήρξε ποτέ στην ΕΕ»!.

Οπως είπε, «είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανα μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Όλα ανάποδα...»

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις