είπε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος στους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), οι οποία τόνισαν στον ποντίφικα ότι είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν τον πλανήτη «μέσα από τα μάτια του Θεού».
Η βιντεοκλήση του Φραγκίσκου με τα έξι μέλη του πληρώματος του Διαστημικού Σταθμού διήρκησε για 20 λεπτά και ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε αρκετές ερωτήσεις, με την απορία ενός μαθητή.
«Εδώ Διαστημικός Σταθμός. Σας ακούμε δυνατά και καθαρά».
«Καλημέρα ή καλησπέρα, επειδή όταν είσαι στο διάστημα, ποτέ δεν ξέρεις», ξεκίνησε τη συζήτηση ο Φραγκίσκος.
Ο πάπας έδειξε συγκινημένος από τα λόγια του διοικητή της αποστολής Ράντι Μπρέσνικ, ενός από τους τρεις Αμερικανούς μέλη του πληρώματος, που είπε ότι η μεγαλύτερη χαρά που παίρνει στο διάστημα είναι ότι «μπορεί να δει έξω και να αντικρίσει το δημιούργημα του Θεού ίσως, σε ένα βαθμό, από την οπτική του».
«Οι άνθρωποι δεν μπορεί να έρχονται εδώ και να βλέπουν την απερίγραπτη ομορφιά του πλανήτη μας χωρίς να μην τους αγγίζει την ψυχή», τόνισε ο Μπρέσνικ στον Φραγκίσκο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχει πόλεμος, είναι απλά γαλήνια».
Ο ποντίφικας σημείωσε στον Μπρέσνικ ότι «κατάφερε να κατανοήσει ότι η Γη είναι πολύ εύθραυστη και θα μπορούσε να χαθεί σε μια στιγμή».
«Είναι ένα πολύ εύθραυστο πράγμα, η ατμόσφαιρα είναι λεπτή, ικανή να προκαλέσει κακό, να αυτοκαταστραφεί και πρέπει να την αντικρίσεις από τα μάτια του Θεού».
Είναι η δεύτερη φορά στα χρονικά που ένας ποντίφικας επικοινωνεί με το διάστημα. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του 2011, ο προκάτοχος του Φραγκίσκου στο αξίωμα, ο Βενέδικτος ΙΣτ΄.
Ο Σεργκέι Ριαζανσκίφ, ενός από τους δύο Ρώσους μέλη του Διαστημικού Σταθμού, είπε ότι αποφάσισε να γίνει αστροναύτης επειδή ο παππούς του ήταν ένας από τους επικεφαλής μηχανικούς που κατασκεύασαν το Σπούτνικ, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία που τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Γη το 1957 από τη Σοβιετική Ένωση.
«Οι ρίζες είναι η ελπίδα μας και η δύναμή μας. Μην ξεχνάτε τις ρίζες», σχολίασε ο Φραγκίσκος.
Ο Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νεσπόλι, που έκανε χρέη διερμηνέα για τους Ρώσους και Αμερικανούς συναδέρφους του, ευχαρίστησε τον πάπα που «επιβιβάστηκε» και που «τους ανέβασε ακόμη ψηλότερα».
Υγεία
Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας
Για να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αισθανθούμε, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται σταθερή και συνεχή ενέργεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ενέργεια προέρχεται από το σάκχαρ ...