Χρηστικά

Παράταση για τα POS ή καταιγισμός προστίμων στην αγορά!


Από τα 350.000 POS που πρέπει να συνδεθούν μέχρι αύριο με τις ταμειακές μηχανές και το Taxisnet, μόλις 50.000 είναι online

Σε παράταση της προθεσμίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS υποχρεώνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καθώς η ασφυκτική προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου δεν μπορεί να τηρηθεί.

Ο λόγος είναι τα τεχνικά προβλήματα  που υπάρχουν για να καλύψουν τον μεγάλο όγκο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των POS, που πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά, χωρίς να υπάρχουν αφενός εξοπλισμός, αφετέρου εταιρείες λογισμικού οι οποίες αναλαμβάνουν τη διασύνδεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 350.000 ταμειακές μηχανές που πρέπει να διασυνδεθούν μεταξύ τους και με το Taxisnet μέχρι και χθες 27 Φεβρουαρίου, είχαν συνδεθεί μόλις 50,000, με αποτέλεσμα να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο η διασύνδεση άλλων 300.000 μηχανημάτων.

Όλοι οι φορείς, όπως επιμελητήρια, επαγγελματικοί φορείς, λογιστές-φοροτεχνικοί ζητούν παράταση της προθεσμίας σε λογικά πλαίσια, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν πρόστιμα για τους «παραβάτες», όσους δηλαδή για καθαρά τεχνικούς λόγους, δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν το POS.

Οι τελευταίες πληροφορίες, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομάις και Οικονομικών, αναφέρουν πως αύριο, 29 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί νέα παράταση ενός μηνός, μέχρι το τέλος Μαρτίου, χρονικό όριο που επίσης οι αρμόδιοι φορείς της αγοράς δεν θεωρούν επαρκές και ζητούν τετράμηνη ή εξάμηνη παράταση.

Τσουχτερά πρόστιμα

Αν για οποιοδήποτε λόγο το ΥΠΕΘΟ δεν χορηγήσει παράταση, στην αγορά θα επικρατήσει το απόλυτο χάος, καθώς ο σχετικός νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν έχουν εγκαταστήσει και διασυνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές και με το Taxisnet.

Τα πρόστιμα που αφορούν προμηθευτές, εταιρείες λογισμικού καθώς υπόχρεες επιχειρήσεις είναι τα ακόλουθα:

  • Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές: Προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
  • Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ: Προβλέπεται πρόστιμο 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.
  • Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών: Πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
  • Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα