Αγορές

«Παραζάλη» με τις τιμές του φυσικού αερίου! – Εκτόξευση στο +11%


Όλα τα ρεκόρ «σπάνε» σήμερα οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τη νέα επιβράδυνση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης σημείωσαν τεράστιο άλμα 11%, ξεπερνώντας κατά πολύ το χθεσινό +8%. 

Στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ όπου διαμορφώνονται οι τιμές για την Ευρώπη, η τιμή του συμβολαίου Ιανουαρίου εκτοξεύεται πάνω από τα 162 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Η ανησυχία είναι έκδηλη και έντονη σε κυβερνήσεις και αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι, μετά την αλλαγή στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Γερμανία και κατ’ επέκταση τη Γηραιά Ήπειρο. Προς ώρας και υπό τις παρούσες συνθήκες, το Βερολίνο να αναγκαστεί να καταφύγει στα ήδη συρρικνωμένα αποθέματά της, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ενεργειακές της ανάγκες. 

Τα εν λόγω αποθέματα, και αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη, έχουν «ημερομηνία» λήξης, κάτι που σημαίνει πως λίαν συντόμως θα συρρικνωθούν περαιτέρω, σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό συνεπάγεται, όπως επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, πως η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί με σφοδρότητα έως το τέλος του 2021 αλλά και τους ερχόμενους μήνες και ο αντίκτυπος τις τιμές φυσικού αερίου θα είναι το ίδιο ίσως και πιο… επώδυνος το επόμενο διάστημα.
 

Αντίποινα (;) για τον Nord Stream 2

Η απόφαση της Ρωσίας/Gazprom για αλλαγή των ροών στον σταθμό Mallnow, όπου καταλήγει ο αγωγός Yamal-Europe, έρχονται μάλλον ως αντίποινα στη Γερμανία και στην απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, αναφορικά με τον Nord Stream 2. Η επικεφαλής της αρχής Γιόχεν Χόμαν, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες, ότι ο ρωσικός αγωγός αερίου θα παραμείνει αδρανής, τουλάχιστον έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς. «Καμία απόφαση για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά  κα.Χόμαν, σημειώνοντας μάλιστα πως «η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν».

Ως γνωστόν στα μέσα Νοεμβρίου η γερμανική υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρία με βάση το γερμανικό δίκαιο, ένας όρος που είναι απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε ανησυχία και αβεβαιότητα στους επενδυτές για τύχη του Nord Stream 2, κάτι που «εκφράστηκε» από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα