Έξι νεκρές θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα ξεβράστηκαν το Δεκέμβριο σε παραλίες του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιστήμονες και φορείς, που είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση και προστασία του κινδυνεύοντος -σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας- είδους, έχουν καταγράψει τα περιστατικά, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα, πότε και σε ποιο μέρος επήλθε ο θάνατός τους και τι τον προκάλεσε, καθώς νεκροψία - νεκροτομή δεν κατέστη εφικτό να γίνει, λόγω προχωρημένης σήψης των κουφαριών των θαλάσσιων ερπετών.
Το μεσημέρι της 9ης Δεκεμβρίου 2015 ο συγγραφέας Βασίλης Χατζηβασιλείου, κάτοικος των Νέων Επιβατών (Μπαξέ Τσιφλίκι), ειδοποίησε το Λιμενικό Τμήμα Ν. Μηχανιώνας, όταν παρατήρησε τρεις θαλάσσιες χελώνες που είχε βγάλει το κύμα στην ακτή. Όπως προέκυψε από την αυτοψία, επρόκειτο για χελώνες καρέτα καρέτα, με μήκος καβουκιού 60 εκατοστών, 63 εκατοστών και 56 εκατοστών αντίστοιχα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχικελευστής στο Λιμενικό Τμήμα Μηχανιώνας, προϊστάμενος του γραφείου Αλιείας, Χρήστος Πασχαλάκης.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, άλλη μία νεκρή καρέτα καρέτα, με μήκος καβουκιού 39 εκ., εντοπίστηκε στις 14 Δεκεμβρίου, μία 58 εκ. εντοπίστηκε στις 20 Δεκεμβρίου και μία αρσενική, μήκους 1 μέτρου και 20 εκατοστών, εντοπίστηκε στις 26 Δεκεμβρίου. Άλλες δύο νεκρές καρέτα καρέτα ξεβράστηκαν στην ίδια περιοχή τον Νοέμβριο, καθώς και μία πρασινοχελώνα.
Σημειώνεται ότι για να μπορεί να καθοριστεί το φύλο της θαλάσσιας χελώνας, το μήκος του καβουκιού της θα πρέπει να είναι άνω των 75 εκατοστών.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της καταγραφής, ο κ. Πασχαλάκης ανέφερε ότι «εμείς κάνουμε την αυτοψία, μετράμε τις διαστάσεις του καβουκιού, βγάζουμε φωτογραφίες, βλέπουμε αν είναι μαρκαρισμένες στα πτερύγια και όταν έχουν εμφανή τραύματα, κινούμε τις διαδικασίες για να ερευνηθούν τα πιθανά αίτια θανάτου, ενώ μετά την αυτοψία στέλνουμε αναφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας, τις κλινικές της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, το ΕΛΚΕΘΕ, τον Αρχέλωνα και τον Δήμο, ώστε να μεριμνήσει για την υγειονομική ταφή».
Υγεία
Νευροεπιστήμη: Πώς οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλο, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας
Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τον εγκέφαλο, να προκαλούν συναισθήματα και να διαμορφώνουν τις ανθρώπινες εμπειρίες. Η σύνθετη σύνδεση μεταξύ γλώσσας και συναισθημάτων β ...