Διαπαραταξιακή task force για το σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία είναι ολοένα και πιο συχνά.
Την πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Γιάννης Μυλόπουλος (φωτο), στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και την αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μάλιστα πρότεινε στον κ. Μυλόπουλο να συμμετέχει στην ομάδα τεχνοκρατών, που θα δημιουργηθεί.
«Προτείνουμε να γίνει μια επιτροπή ειδικού σκοπού – μια task force- αντιπροσωπευτική του Περιφερειακού Συμβουλίου και εν όψει μεγάλης κλιματικής απειλής:
1. Να συγκροτήσει, να οργανώσει και να συντονίσει μια ολιγομελή ομάδα τεχνοκρατών, που θα ιεραρχήσουν τα προβλήματα και θα υποδείξουν μέχρι το καλοκαίρι αντιπλημμυρικά έργα κατά προτεραιότητα.
2. Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη να καταθέσει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο για άμεση κα κατεπείγουσα αλλαγή θεσμικού καθεστώτος, ώστε τα αντιπλημμυρικά να προχωρούν γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις.
3. Να αναζητήσουμε πόρους.
4. Δεδομένου ότι ο Αξιός και ο Στρυμόνας είναι διασυνοριακά ποτάμια, να προωθήσει συνεργασία και συντονισμό, ώστε να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική από πάνω προς τα κάτω
5. Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, που πρέπει να καταλάβει ότι απαιτούνται κατεπείγοντα έργα», επισήμανε ο κ. Μυλόπουλος.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Ως διοίκηση αποδεχόμαστε την πρόταση. Αύριο κιόλας θα αποσταλεί στις παρατάξεις που μετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή αίτημα για ορισμό κάποιου τεχνοκράτη εκπροσώπου σας σε αυτή την task force. Στην περίπτωση του κ. Μυλόπουλου θα πρότεινα τον ίδιο, γιατί με την υψηλή κατάρτιση που έχει και τις βαθιές γνώσεις στο αντικείμενο αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμος. Θα συγκροτηθεί μια τετραμελής επιτροπή με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, Πάρη Μπίλλια, ώστε να ξεκινήσει τη δουλειά και την επεξεργασία που χρειάζεται, για να ενδυναμώσουμε την εργώδη προσπάθεια που ήδη κάνουμε στα αντιπλημμυρικά».
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, λέγοντας ότι αν δεν ξεκαθαρίσει το θεσμικό καθεστώς, το νομοθετικό πλαίσιο, αν δεν πάρουν οι Περιφέρειες το αναγκαίο προσωπικό και πόρους, είναι πιθανό να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Θεσσαλίας στη χώρα.
Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Έργα αντιπλημμυρικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται. Και γίνονται πολλά και γίνονται σημαντικά. Αρκούν; Με βάση τα δεδομένα προ κλιματικής κρίσης αρκούσαν και περίσσευαν. Με τα νέα δεδομένα είναι προφανές ότι δεν αρκούν, όχι μόνο τα έργα που γίνονται εδώ, αλλά τα έργα που γίνονται σε όλη τη χώρα. Αυτό που ζήτησα από τον πρωθυπουργό και ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας -το ζητήσαμε με μια φωνή όλοι οι περιφερειάρχες- είναι πως τώρα είναι η ώρα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να ξεμπερδέψουν οι αρμοδιότητες (άλλα αντιπλημμυρικά εκτελούν οι δήμοι, άλλα η περιφέρεια, άλλα το αρμόδιο υπουργείο).
Ζητήσαμε:
-Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων
-Θεσμικά ως προς τις διαδικασίες να υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης ταχύτητας (δεν μπορεί ένα έργο που εκτελείται από την περιφέρεια να πρέπει αδειοδοτηθεί από άλλη υπηρεσία του κράτους).
-Θεσμική αλλαγή, αλλαγή στις αρμοδιότητες.
Η κλιματική κρίση κάνει μεγάλα βήματα κάθε χρόνο. Μεγαλύτερα από όσα οι επιστήμονες περίμεναν. Εμείς καλούμαστε να κάνουμε άλματα. Αυτή τη στιγμή τα άλματα δεν γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση –και αυτή είναι μια πρόταση που έχω υποβάλει και με την ευρωπαϊκή μου ιδιότητα- να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ειδικά για τις χώρες του Νότου, στις λεκάνες της Μεσογείου. Χρειαζόμαστε πόρους, θεσμικές αλλαγές και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων. Αν αυτά τα τρία δεν ισχύσουν, φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσουμε ξανά τεράστια προβλήματα στη χώρα μας. Ως Περιφέρεια εξαντλούμε και ξεπερνούμε τις δυνατότητες που έχουμε. Ακόμη και σε επίπεδο πόρων. Κόβουμε χρήματα από άλλες δράσεις και τα κατευθύνουμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Έχουμε θωρακίσει, αντλώντας κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους, πάνω από 30 περιοχές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Δεν φτάνουν με τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης που έχουμε μπροστά μας. Παρά το σημαντικό έργο που γίνεται, ασφαλώς και είναι καλοδεχούμενη κάθε ενίσχυση. Πιστεύω στη συνεργασία. Θέλω την αντιπολίτευση ενεργή στο περιφερειακό συμβούλιο με δημιουργικές προτάσεις. Προφανώς και αποδέχομαι την πρότασή σας».
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως θα οργανωθεί και συνέντευξη τύπου, όπου θα παρουσιαστούν τα στοιχεία των αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο κ. Μπίλλιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση και είπε ότι οι προτάσεις αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα είναι καλοδεχούμενες. «Σχέδιο υπάρχει. Υπάρχει εδώ και χρόνια. Και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία και από αυτά που επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο. Το master plan για τη διευρυμένη μείζονα Θεσσαλονίκη έχει θεσπιστεί από το αρμόδιο υπουργείο και πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Εκεί που χρειάζεται πολλή δουλειά είναι στο θεσμικό πλαίσιο. Μετά από πολλά χρόνια μελετών, εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε καταφέρει και έχουμε ώριμες μελέτες για έργα άνω των 120 εκατ. ευρώ, που θα εντάξουμε στο τρέχον ΕΣΠΑ. Προφανώς τα χρήματα δεν επαρκούν και θα αναζητήσουμε και άλλους πόρους. Παράλληλα, έχουμε κι ένα πλαίσιο μελετών -περίπου δώδεκα- υπό εκπόνηση. Αφορούν όλα τα υδατορέματα και κυρίως τα μεγάλα ποτάμια Γαλλικό, Αξιό, Λουδία, Στρυμόνα, Αλιάκμονα. Μας τα παρέδωσε το 2018 η κυβέρνηση χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό. Τον προγραμματισμό για το 2024 – 2025 στη συντήρηση τον έχουμε κάνει και επίσης ιεράρχηση έχει γίνει. Μείζον είναι το ζήτημα των πόρων».