Πολιτική

Περιμένουν restart στην οικονομία


Βελτιώνονται οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις. Περισσότερο χρήμα στην αγορά, αλλά και επιβαρύνσεις. Το τελικό ξεσκαρτάρισμα

Μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και έντονων ανησυχιών, στον επιχειρηματικό χώρο καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις μεταστροφής κλίματος, οι οποίες συνδυάζονται με επενδυτικούς σχεδιασμούς, επεκτατικές κινήσεις και διεργασίες για εξαγορές-συνεργασίες. Καταλύτης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση αυτών  των κινήσεων θα είναι η πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Χρονικό ορόσημο η 24η Μαϊου, ημέρα επισφράγισης της συμφωνίας με τους δανειστές, που θα "ξεκλειδώσει" τις δόσεις. Με την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, η οικονομία θ' αρχίσει να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Αν και τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα συμφωνία θα έχουν αναπόφευκτα υφεσιακή επίδραση, οι επιχειρήσεις ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις επιβαρύνσεις και τις δυσμενείς παρενέργειες, επωφελούμενες από την επάνοδο της οικονομίας στην "κανονικότητα" και από αναπτυξιακές δράσεις (ΕΣΠΑ, αποκρατικοποιήσεις, πακέτο Γιούνκερ κλπ).

Ο νέος κύκλος δεν είναι βέβαια «ελεύθερος από αβεβαιότητες» και οι δυσκολίες που υπάρχουν στο οικονομικό πεδίο (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος, αναστολές πληρωμών, χρεοκοπίες) δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ωστόσο, οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο, οι προσδοκίες αναθερμαίνονται και οι επιχειρήσεις αρχίζουν πάλι να καταστρώνουν σχέδια για την επόμενη μέρα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τώρα η συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαϊου και οι αποφάσεις της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου (waiver).

Το κλειδί στις τράπεζες

Εάν κλείσει η συμφωνία Αθήνας-πιστωτών για την πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup στις 24 Μαΐου, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συζητήσει στη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου στη Βιέννη την επαναφορά του waiver -της ελάφρυνσης του «haircut» στα χρεογραφα που δίνουν οι ελληνικές τάπεζες ως εγγύηση σανεισμού.

 Ετσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και με μικρότερο κόστος (χαμηλότερα επιτόκια). έΘα ενισχύσουν λοιπον τη ρευστότητά τους, θα μπορέσουν να διοχετέσουν χρήμα στην αγορά και παράλληλα θα διευρύνουν τα περιθώρια κερδοφορίας τους.

Μεγαλύτερα κέρδη για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις μπορούν να προέλθουν από την βελτίωση συνολικά της επενδυτικής ψυχολογίας, την εισροή ξένων κεφαλαίων και την τόνωση της εγχώρας ζήτησης.

Το κράτος θα πληρώσει τα χρωστούμενα

"Καύσιμο" για την οικονομία και τις επιχειρήσεις θα αποτελέσουν και τα επιπλέον κονδύλια που θα εκταμιευθούν από τους πιστωτές, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς εγχώριους προμηθευτές, δικαιούχους επιδοτήσεων κλπ. Υπολογίζεται ότι μόνον οι οφειλές του Δημοσίου σε επιστροφές ΦΠΑ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Οι εκταμιεύσει συμφωνήθηκε να είναι  πολύ μεγαλύτερες των 5,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την εξόφληση υποχρεώσεων από ομόλογα, οφειλών προς το ΔΝΤ κλπ. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει περί τα 10-11 δισ.  ώστε να αρχίσει σε τρεις εβδομάδες η αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, πράγμα που θα δώσει ισχυρή ανάσα ζωής στην πραγματική οικονομία.

Ξεπαγώνει το επιχειρείν

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καλή χρηματοοικονομική κατάσταση και έχουν προετοιμασθεί  επαρκώς, σπεύδουν ήδη να  αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δημιουργούνται.

Την περασμένη εβδομάδα η Creta Farm έγινε η πρώτη ελληνική εταιρία που εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ. Το δάνειο θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις και θα αποπληρωθεί σε βάθος πενταετίας.

Η χρηματοδότηση καλύπτει έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη και επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής καινοτόμων προϊόντων. Με την υλοποίηση του project θα δημιουργηθούν περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο στο κομμάτι της έρευνας.

Αύριο ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, κινητικότητα σημειώνεται στον επιχειρηματικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κυοφορούμενες από καιρό επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Αφορούντην πώληση της Υαλουργίας Γιούλα - που ανήκει στην οικογένεια του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη - και της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παίξουν και οι αποκρατικοπποιήσεις. Μετά την πώληση του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων, σειρά έχουνπάρει ο ΟΛΘ,  το Θριάσιο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε εκκρεμότητα μένουν ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, ενώ είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ.

Τι θα γίνει φέτος

Αν χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οι εταιρίες θα ξαναμπούν στην λογική της επέκτασης. Και αυτό το ενδεχόμενο αφορά περισσότερο εταιρίες που έχουν ικανή ρευστότητα στο να κινηθούν οριζόντια ή κάθετα σε ότι αφορά την ανάπτυξη τους.

Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρηματικές εξελίξεις θα κινηθούν φέτος σε τρεις άξονες:

- Οι τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από την βελτίωση του μακροοικονομικού σκηνικού

- οι προβληματικές εταιρίες θα γυρίσουν σελίδα ούτως ή άλλως, εξυγιαινόμενες ή βάζοντας λουκέτο

- Οι εύρωστες εταιρίες που διαθέτουν ρευστότητα και ισχυρά αντανακλαστικά θα κυνηγήσουν τις ευκαιρίες μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις