Επικαιρότητα

Πέθανε ο 50χρονος αρσιβαρίστας Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου


Θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό καθώς έχασε τη μάχη για τη ζωή ο βετεράνος αρσιβαρίστας, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, ο οποίος νοσηλευόταν, τις τελευταίες εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, με ηπατική ανεπάρκεια.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η υγεία του θρυλικού αθλητή επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα και βρισκόταν σε τεχνητό κώμα μέχρι τα ξημερώματα, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του, σε ηλικία 50 ετών.

Παρουσίασε έντονη ενδοκρανιακή υπέρταση, με συνέπεια να εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 11 Νοεμβρίου. Αν και αναζητήθηκαν άλλες λύσεις, τελικά οι γιατροί κατέληξαν σε χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάστασή του και να κρατηθεί στη ζωή.

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία αρσιβαρίστας, γνωστός και ως "Ηρακλής τσέπης" λόγω του ύψους του (1,47μ), εκπροσώπησε και την Τουρκία και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές της άρσης βαρών στην ιστορία.

Από Βουλγαρία, Τουρκία

Ο Ναΐμ Σουλεμάνοβ γεννήθηκε στο Πτιχάρ στις 23 Ιανουαρίου του 1967. Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 έσπασε το ρεκόρ σηκώνοντας 190 κιλά. Το 2000 και το 2004 εξελέγη μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών. Ο πατέρας του ήταν Τούρκος μετανάστης που δούλευε ως ανθρακωρύχος στη Βουλγαρία.

Ήταν ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2,5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των επτά αθλητών που σήκωσαν τρεις φορές το βάρος τους στην κίνηση του ζετέ. Ήταν ο μόνος αρσιβαρίστας που έχει σηκώσει επιπλέον 10 κιλά από το τριπλάσιο σωματικό βάρος του.

Ο Σουλεϊμάνογλου έκανε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικία των 16 ετών, αλλά έχασε την ευκαιρία για επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, εξαιτίας της συμμετοχής της Βουλγαρίας στο σοβιετικό μποϊκοτάζ πριν από τη διοργάνωση του Λος Άντζελες το ίδιο καλοκαίρι.

Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού για τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Μελβούρνη το 1986, ο Σουλεϊμάνοβ επέστρεψε στην Τουρκία και ζήτησε ιθαγένεια. Επίσης, άλλαξε το όνομά του, από το βουλγάρικο Σουλεμάνοβ το έκανε τούρκικο Σουλεϊμάνογλου.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ το 1988, προέκυψε διαμάχη σχετικά με το ποια χώρα θα εκπροσωπούσε. Η βουλγαρική κυβέρνηση απαίτησε και έλαβε 1.250.000 δολάρια από την Τουρκία προκειμένου ο Σουλεϊμάνογλου ν' αλλάξει ομάδα.



Ο Σουλεϊμάνογλου δεν απογοήτευσε. Η απόδοσή του ήταν αρκετά υψηλή κι έτσι κατάφερε να κερδίσει χρυσό μετάλλιο, σηκώνοντας περισσότερα κιλά από το βάρος του. Αποσύρθηκε στην ηλικία των 22 ετών αφού πρώτα κατέκτησε την 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1989.

Ωστόσο, επέστρεψε το 1991 προτού κερδίσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992. Ανάμεσα στους Αγώνες, ο Σουλεϊμάνογλου συνέχισε να κερδίζει παγκόσμιους τίτλους και να καταγράφει ρεκόρ. Κέρδισε πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1989, 1991, 1993, 1994 και 1995).

Οι μάχες με τον Λεωνίδη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1996 θεωρήθηκε το "κύκνειο άσμα" του, αφού κατόπιν αποσύρθηκε ξανά, αν και πρώτα κέρδισε ένα τρίτο χρυσό μετάλλιο. Εκείνος ο αγώνας σημαδεύτηκε από τον ανταγωνισμό μεταξύ του ίδιου και του Βαλέριου Λεωνίδη, με την κόσμο να χωρίζεται στους υποστηρικτές του Τούρκου και σε εκείνους του Έλληνα πρωταθλητή.

Ο Σουλεϊμάνογλου κατάφερε να σηκώσει 187,5 κιλά και ο Λεωνίδης απέτυχε να σηκώσει 190 κιλά, ξεσπώντας σε κλάματα και παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο ενώ παρηγορήθηκε από τον Σουλεϊμάνογλου.

Ο ανταποκριτής Λιν Τζόουνς είχε αναφωνήσει "μόλις γίνατε μάρτυρες του μεγαλύτερου ανταγωνισμού στην ιστορία της άρσης βαρών", σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κεν Τζόουνς της εφημερίδας "Independent".



Τρίτη επιστροφή και πολιτική

Ο Σουλεϊμάνογλου επέστρεψε ξανά στην άρση βαρών σε μια προσπάθεια να κερδίσει ένα τέταρτο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, αλλά απέτυχε να σηκώσει τα 145 κιλά, που θα ήταν ένα Ολυμπιακό ρεκόρ, και δεν συνέχισε στη διοργάνωση.

Το 2000 και το 2004 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αδελφότητας.

Στις εθνικές εκλογές του 1999 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για να εκπροσωπήσει την Προύσα στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Το 2002 ήταν υποψήφιος με το Εθνικιστικό Κόμμα στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Κιράτς της Κωνσταντινούπολης και εκπροσώπησε το ίδιο κόμμα στις εθνικές εκλογές το 2006. Σε καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν είχε επιτυχία.

Μετά από την αποτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ εθίστηκε στο αλκοόλ με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να υποφέρει από ηπατική ανεπάρκεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις