Χρηστικά

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Καίει» η τιμή – Πότε αρχίζει η διάθεσή του


Με τιμή «φωτιά» θα ξεκινήσει την Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα είναι στα επίπεδα του 1,55 ευρώ ανά λίτρο (με την επιδότηση). Την περυσινή χρονιά η αρχική διάθεση, χωρίς την επιδότηση, έγινε στο 1,16 ευρώ ανά λίτρο και τον Απρίλιο η τιμή έφτασε στο 1,60 ευρώ/λίτρο.

Η τιμή εκκίνησης διάθεσης της τιμής πετρελαίου είναι υψηλότερη απ’ ό,τι ανέμενε το υπουργείο Οικονομικών, την οποία και προσδιόριζε (μαζί με τη επιδότηση) στο 1,35 με 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Αιτία για την επί τα χείρω μεταβολή αποτελεί το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που τραβούν την ανηφόρα μετά την απόφαση των χωρών του OPEC να περικόψουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Το επίδομα θέρμανσης

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλά οι πρώτες πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυτά θα ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Τα κριτήρια περιουσίας διατηρούνται αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην αίτηση που θα υποβληθεί στην πλατφόρμα θα πρέπει να καταχωρηθούν τα παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα