Ενώ η κυβέρνηση ξεδιπλώνει βήμα-βήμα τους σχεδιασμούς της για τα φορολογικά, την τόνωση της ανάπτυξης και τις αποκρατικοποιήσεις, οι αγορές εκφράζουν εμπράκτως την επιδοκιμασία τους και ποντάρουν στις προοπτικές που διαμορφώνονται.
Το χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά για πέμπτη κατά σειράν συνεδρίαση, ενώ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν πιεσθεί στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενισχύονται σήμερα και οι αποδόσεις τους υποχωρούν – χωρίς όμως να επανέλθουν στα ιστορικά χαμηλά.
Το ερώτημα πλέον αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου κερδίζει 46% από την αρχή του έτους και ο τραπεζικός βρίσκεται στο +80%(!), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει χαμηλότερα από του αντίστοιχου αμερικανικού – δηλαδή οι αγορές είναι θεωρητικά διατεθειμένες να δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο απ’ ό, τι τις ΗΠΑ!
Τα όρια της ανόδου
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι τουλάχιστον όσον αφορά τα ελληνικά χαρτιά, οι αγορές έχουν φθάσει σε υπερβολές, υπό το κράτος ευφορίας και υψηλών προσδοκιών.
Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διόρθωσης. Προς το παρόν όμως, μεσούσης της περιόδου θερινών διακοπών και σε κλίμα επενδυτικής ραστώνης, η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί, με σύμμαχο το διεθνές περιβάλλον. Η αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και η έμμεση προαναγγελία μείωσης των ευρωπαϊκών σε συνδυασμό με νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δίνει ώθηση στις αγορές.
Οι προαναγγελθείσες κινήσεις της ΕΚΤ ευνοούν ιδιαίτερα τα ελληνικά ομόλογα – που θα περιληφθούν πιθανότατα στο νέο QE - και τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν περισσότερα κρατικά χρεόγραφα υψηλής απόδοσης και να τα ενεχυριάζουν προς άντληση άτοκης ρευστότητας.
Εκθέσεις και αναβαθμίσεις
Τα υπόλοιπα είναι θέμα τη κυβέρνησης: Τι καινούργιο και σημαντικό θα μπορέσει να παρουσιάσει αυτή και την επόμενη εβδομάδα ώσπου να κλείσει η Βουλή και αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες των επενδυτών, του επιχειρηματικού κόσμου και των διεθνών οίκων που αξιολογούν κάθε της κίνηση.
Αυτή την ώρα οι αγορές είναι σύμμαχοι, αλλά η περαιτέρω στάση τους θα εξαρτηθεί από τις «γνωματεύσεις» των οίκων αξιολόγησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Citi επισήμαινε σε έκθεση της ότι «μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, αρκεί μόνον μια αλλαγή στο επιχειρηματικό κλίμα για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη». Και πρόσθετε ότι «η προοπτική υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης θα είναι αρκετή για να πεισθούν οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».
Η πρώτη αναβάθμιση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή 2 Αυγούστου από τη Fitch. Θα ακολουθήσει στις 23 Αυγούστου έκθεση της Moody’s.
Οι αγορές την προεξοφλούν – και θα αντιδράσουν αναλόγως μετά τις ανακοινώσεις του αμερικανικού οίκου. Ιδιαίτερα θετική θα είναι η αντίδραση, εάν η Fitch κάνει το… «κάτι παραπάνω» - αν μας ανεβάσει δύο βαθμίδες αντί για μία.
Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν οι επενδυτές του ΧΑ βλέπουν θετικές προοπτικές και τοποθετούνται αναλόγως, προσβλέποντας σε μεσοπρόθεσμες αποδόσεις.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές, που δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Ο κλαδικός τους δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 1,70% και βρίσκεται σε υψηλό ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο 0,50% στις 895 μονάδες. Περίπου 0,50% κερδίζει και ο FTASE25 στις 2.216 μονάδες.
Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης προηγούνται Alpha Bank + 2,5%, Τρ. Πειραιώς +2%, Εθνική και ΔΕΗ +1,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5%, Cenergy +1,3%, Motor Oil +0,7%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΠΑΠ -1%, Σαράντης -0,6%, ΟΛΠ και Jumbo -0,4%.