Χρηστικά

Πιάνουν δουλειά από τη Δευτέρα οι «Ειδικές Δυνάμεις» της Εφορίας για τα ακίνητα


Θα παρακολουθούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφους, θα ελέγχουν και θα επιβάλουν πρόστιμα

Συντονισμένους ελέγχους στα ακίνητα και στους ιδιοκτήτες τους θα πραγματοποιούν από τη Δευτέρα, 22 Απριλίου το νέο σώμα των «Ειδικών Δυνάμεων» που συγκρότησε η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ), με έδρα ένα στην Αττική, που ξεκινά τη λειτουργία του τη Δευτέρα, ενώ τον Μάιο θα λειτουργήσει και η αντίστοιχη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι η αυστηρή εποπτεία των μεταβιβάσεων και γενικότερα της φορολογίας ακινήτων, η παρακολούθηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, η καταγραφή της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η δημιουργία της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων, η επιβολή προστίμων, η διενέργεια ελέγχων, η παρακολούθηση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ και η παραπομπή στις ελεγκτικές αρχές υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Είναι σαφές, πως η φορολογία των ακινήτων και ειδικά οι έλεγχοι των ιδιοκτητών, μπαίνουν σε νέες βάσεις, καθώς η δράση των υπαλλήλων των ΚΕΦΟΚ θα είναι πιο οργανωμένη σκιαγραφώντας το προφίλ τους ανάλογα με το ιστορικό τους σε θέματα παραβάσεων και τακτικών πληρωμών του ΕΝΦΙΑ  και άλλων φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα.

Οι 18 αρμοδιότητες

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι αρμοδιότητες των ΚΕ.ΦΟ.Κ. θα είναι οι ακόλουθες:

 1. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ)
 2. Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
 3. Η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.
 4. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
 5. Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
 6. Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
 7. Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
 8. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού.
 9. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.
 10. Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές Υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
 11. Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
 12. Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
 13. Η σύνθεση δηλώσεων, η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
 14. Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
 15. Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
 16. Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
 17. Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
 18. Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα