Τράπεζες

Πάει πίσω το placement της Εθνικής -Πρέσινγκ της κυβέρνησης στη διοίκηση


Το Μαξίμου επιδιώκει να κρατήσει έλεγχο στην τράπεζα μετά τη διάθεση μετοχών και προβληματίζεται για τη διοίκηση Μυλωνά

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει στο τέλος του έτους το placement μετοχών της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μια κίνηση που θα οδηγήσει σε σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Ταυτόχρονα, το Μαξίμου εξετάζει τα σενάρια της επόμενης ημέρας για τη διοίκηση της Εθνικής, επιδιώκοντας να διατηρηθεί στενό «πρέσινγκ» στην ομάδα του διευθύνοντος συμβούλου, Παύλου Μυλωνά, πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης ενός ισχυρού αναπληρωτή CEO.

Η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεόραση του Bloomberg σχετικά με το placement της Εθνικής δίνει τέλος στη συζήτηση που γίνεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της συναλλαγής. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος συμφωνούσαν ότι το placement πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξυγίανσης της Attica Bank και συγχώνευσής της με την Παγκρήτια.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση Μυλωνά επιδίωκε να προχωρήσει το συντομότερο η συναλλαγή, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι και αμέσως μετά τη λήξη της εξαμηνιαίας περιόδου απαγόρευσης νέας διάθεσης μετοχών λόγω του placement που έχει προηγηθεί, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι το ελληνικό κράτος κατέχει μερίδιο 18% στην Εθνική Τράπεζα και θα εξεταστεί η διάθεσή του το φθινόπωρο, αξιολογώντας τις συνθήκες της αγοράς. Στην πραγματικότητα, η δήλωση Μητσοτάκη δεν «δείχνει» προς τον Σεπτέμβριο για την πραγματοποίηση του placement. Αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο, χωρίς να αποκλείεται να μετατεθεί στο τέλος του έτους, καθώς οι παρεμβάσεις για την εξυγίανση της Attica Bank είναι αρκετά σύνθετες και ενδέχεται να αποδειχθούν χρονοβόρες, ενώ όσο θα πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο η αβεβαιότητα στις αγορές θα εντείνεται λόγω των επικείμενων αμερικανικών εκλογών και της ενδεχόμενης επανεκλογής Τραμπ.

Η μετά το placement εποχή της Εθνικής

Η χρονική μετάθεση του placement το νωρίτερο το φθινόπωρο δεν προβληματίζει την κυβέρνηση. Αντίθετα, θέλει να αποφύγει βιαστικές κινήσεις, παρότι η διοίκηση Μυλωνά επιδίωκε επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς το ζήτημα της Εθνικής είναι πιο σύνθετο και ξεφεύγει από τα όρια μιας χρηματιστηριακής συναλλαγής, όπως είναι η διάθεση μετοχών.

Η Εθνική, που από την ίδρυσή της έχει διατηρήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο, βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της πλήρους ιδιωτικοποίησης, ύστερα από τα χρόνια που πέρασε υπό τον έμμεσο έλεγχου του κράτους δια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει το καθεστώς της επόμενης ημέρας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πλήρης «απογαλακτισμός» της τράπεζας από το κράτος, αλλά και ότι η διοίκηση Μυλωνά δεν θα αυτονομηθεί πλήρως, κάτι που φαίνεται να βρίσκεται στις επιδιώξεις του διευθύνοντος συμβούλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασισθεί ότι δεν θα διατεθεί ολόκληρο το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ στην αγορά. Ένα μέρος του, που δεν θα ξεπεράσει το 10%, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο Υπερταμείο, με πιθανότερο σενάριο να πάρει τις μετοχές το νέο επενδυτικό ταμείο που θα ιδρυθεί εντός του Υπερταμείου, με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τεχνικές «λεπτομέρειες» αυτής της διευθέτησης δεν είναι όσο απλές μπορεί να φαίνονται, αφού για κάθε πρωτοβουλία που αφορά το Υπερταμείο και τις συμμετοχές του χρειάζεται η έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η έγκριση θα δοθεί και ένα μέρος των μετοχών του ΤΧΣ θα μείνει σε διαφορετικό «πορτοφόλι» του κράτους, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει μικρό μεν ποσοστό, αλλά το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στην πολυμετοχική σύνθεση της Εθνικής μετά το placement.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναπτύσσεται προβληματισμός για τη διοίκηση Μυλωνά και τη μελλοντική παρουσία του CEO στην τράπεζα υπό το νέο καθεστώς στη μετοχική σύνθεση, καθώς οι αναφορές που φθάνουν στο Μαξίμου, από «γαλάζια» συνδικαλιστικά στελέχη της τράπεζας και όχι μόνο έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακολουθεί τη δική του γραμμή, χωρίς να τηρεί λεπτές ισορροπίες με το κράτος και το κυβερνών κόμμα.

Την περίοδο διοίκησης από τον Παύλο Μυλωνά και ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που φθάνουν στο Μαξίμου, έχει δημιουργηθεί μια πολυπληθής ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών που πρόσκεινται στον CEO και έχουν προέλθει από την αγορά και έχουν προαχθεί διευθυντικά στελέχη που, κατά τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές πρόσκεινται στις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στα στελέχη της ομάδας Μυλωνά παρέχονται υψηλοί μισθοί και προνόμια, με αποκορύφωμα το πενταετές πρόγραμμα διανομής μετοχών, αξία των οποίων με τις σημερινές τιμές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Για κρατήσει ένα στενό πρέσινγκ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια αλλαγών στο διοικητικό σχήμα για την περίοδο μετά το placement. Το επικρατέστερο είναι να τοποθετηθεί δίπλα στον Παύλο Μυλωνά στέλεχος της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, σε ρόλο αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Για αυτή τη θέση ορισμένες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερο τον επικεφαλής του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, που σύντομα θα αποδεσμευθεί από το ΤΧΣ, το οποίο ολοκληρώνει την αποστολή του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις