Επιχειρήσεις

Πλαστικά Θράκης: Υψηλές επιδόσεις, χωρίς τα κέρδη της πανδημίας


 Η πανδημία πρόσφερε μια εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία, την οποία ο όμιλος των Πλαστικών Θράκης αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας προίόντα προστασίας από τον κορονοϊό, που απέφεραν μεγάλο πρόσθετο τζίρο και σημαντικά κέρδη. Με το τέλος της πανδημίας, η παραγωγή και οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων μειώθηκαν δραστικά. Ετσι ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη του φετινού 9μήνου εμφανίζονται μειωμένα, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις για την πορεία και τη δυναμική του ομίλου, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά κερδοφόρος, με αναπτυσσόμενες δραστηριότητες και αυξανόμενες πωλήσεις των παραδοσιακών προϊόντων του.

Αυτό προκύπτει και από τη σύγκριση των εφετινών οικονομικών μεγεθών με εκείνα της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2019, όπου δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα προστασίας από τον κορονοϊό.

Στο φετινό 9μηνο ο Όμιλος πραγματοποίησε Κύκλο Εργασιών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες  €316,1 εκατ., μειωμένο κατά 7,5% από πέρυσι.

Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, έναντι €81 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων προϊόντων προστασίας από τον COVID-19.

Αναλυτικότερα, από τα €32,2 εκατ., τα €22,3 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα €5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19, ενώ διαμορφώθηκαν και έκτακτα κέρδη ύψους €4,6 εκατ.

Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα (εννεάμηνο του 2019), όπου υπάρχει άμεση συγκρισιμότητα, τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 89,4%, καταδεικνύοντας τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικράτησαν στην παγκόσμια αγορά, της μειωμένης ζήτησης και του εξαιρετικά αυξημένου κόστους πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικών.

Οσον αφορά τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, η εταιρεία επισημαίνει ότι η Διοίκηση της παρακολουθεί στενά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίες εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από τις σημαντικά αυξητικές πληθωριστικές τάσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας και σε όλα τα κόστη που αποτελούν την κοστολογική βάση της βιομηχανίας. Αρνητικός παράγων είναι επίσης η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ζήτησης, η οποία εξακολουθεί να επιδεινώνει σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον.

Σχετικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί και προσαρμόζεται στις αλλαγές που διαμορφώνονται σε μακροοικονομικό επίπεδο και στις σαφώς δυσχερέστερες συνθήκες, λαμβάνοντας μέτρα για να επιτύχει τη δυνατόν καλύτερη οικονομική απόδοση, με παράλληλη διαχείριση των επιχειρησιακών κινδύνων που προκύπτουν.

Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, η σημαντική κάμψη της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και της προσπάθειας μείωσης αποθεμάτων από την πλευρά των πελατών και το εξαιρετικά υψηλό κόστος ενέργειας, αποτελούν παράγοντες που βρίσκονται εκτός του πεδίου επιρροής του Ομίλου και δυσχεραίνουν πολύ σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου για το τέταρτο τρίμηνο, όπως ήταν αναμενόμενο και λόγω της εποχικότητας των κλάδων δραστηριοποίησης, εκτιμάται χαμηλότερη κερδοφορία, συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο τρίμηνο του έτους αποτελεί παραδοσιακά το πιο αδύναμο τρίμηνο σε επίπεδο κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, γίνεται η εκτίμηση σχετικά μικρής απόκλισης από το στόχο του προϋπολογισμού αναφορικά με το επίπεδο των Κερδών προ Φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο (€25 εκατ.), ωστόσο η ετήσια κερδοφορία θα παραμείνει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, όντας υπερδιπλάσια από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσδοκίες, αναδεικνύοντας εκ νέου τη δυναμική του Ομίλου και τις προοπτικές του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα