Οικονομία

Στο 3,1% υποχώρησε ο ελληνικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο - Στο 2,6% στην Ευρωζώνη


Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Υπάρχει, δηλαδή, μια ελάχιστη απόκλιση της τάξης του 0,1% σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, που ήταν στο 3,2%, όπως και τον Ιανουάριο.

Να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2023, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, βάση του εναρμονισμένου δείκτη που χρησιμοποιεί η Eurostat, βρισκόταν στο 6,5%.

Σ’ ό,τι αφορά στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, από 2,8% τον Ιανουάριο. Έναν χρόνο πριν, ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 8,5%.

Eurostat

Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,73), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνός (+0,79 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 ποσοστιαίες μονάδες). Στην ενέργεια οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,36%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο και ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν σε 9,9%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία και τη Δανία (0,6%), και ακολουθεί η Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%).

Eurostat
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα