Χρηστικά

Ποιές χώρες θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι και η ΑΑΔΕ ελέγχει τις συναλλαγές


Στο στόχαστρο αυστηρών ελέγχων θα βρεθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με επιχειρήσεις χωρών οι οποίες έχουν πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαρακτηρίζονται ως "φορολογικοί παράδεισοι". 

Η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα κάνει "φύλλο και φτερό" τα τιμολόγια δαπανών κλπ που προέρχονται από αυτές τις χώρες, καθώς και όλα τα παραστατικά διακίνησης χρημάτων, προϊόνων και υπηρεσιών. Προειδοποιεί μάλιστα  τις  ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν έτοιμα όλα τα απαιτούμενα παραστατικά για να αποδείξουν ότι αυτές συναλλαγές έγιναν πραγματικά, ήταν καθ' όλα νόμιμες και δεν αποτελούν προσπάθεια καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας ή απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέο αναθεωρημένο και συμπληρωμένο κατάλογο 42 κρατών που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, θεωρούνται δηλαδή «φορολογικοί παράδεισοι». Στις χώρες αυτές οι συντελεστές φόρου κερδών, εισοδημάτων κλπ είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότεροι από τους ισχύοντες στην Ελλάδα

 Και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

.Στις χώρες που χαρακτηρίζονται «φορολογικοί παράδεισοι» και εντάσσονται στη νέα "προειδοποιητική" λίστα, περιλαμβάνονται και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία, όπου δραστηριοποιούνται, έχουν θυγατρικές ή πραγματοποιούν μεγάλες συναλλαγές χιλιάδες μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνονται επίσης η Ουγγαρία (χώρα-μέλος της ΕΕ), η Βόρεια Μακεδονία,  το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, το Κόσσοβο και η Μολδαβία.

Ο προσδιορισμός των  «φορολογικών παραδείσων» είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι δαπάνες που καταβάλλουν προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε χώρα με προνομιακό καθεστώς κατά κανόνα δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Εκπίπτουν μόνον εάν η υπόχρεη επιχείρηση αποδείξει ότι οι δαπάνες αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Χαρτιά και ντοκουμέντα

Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη ότι μια συναλλαγή με προνομιακά καθεστώτα δεν έχει σκοπό τη φοροαποφυγή βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον φορολογούμενο. Γι’ αυτό όποιοι συναλλάσσονται με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα θα πρέπει να συγκεντρώνουν διάφορα στοιχεία προς επίδειξη στις φορολογικές αρχές σε ενδεχόμενο έλεγχο. Μεταξύ άλλων πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει εμπορική συμφωνία και ότι η αλλοδαπή εταιρεία έχει ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένη.

Στην υπ’ αριθμ. Α 1205/2023 απόφασή της η ΑΑΔΕ ορίζει ότι ως κράτη με "προνομιακό φορολογικό καθεστώς" χαρακτηρίζονται εκείνα στα οποία ο συντελεστής φορολογίας νομικών προσώπων είναι κατώτερος από το 60% του αντίστοιχου ισχύοντας στην Ελλάδα

Οι χώρες με τόσο χαμηλούς συντελεστές είναι οι ακόλουθες (κατ' αλφαβητική σειρά):

1 Άγιος Ευστάθιος

2 Αλβανία

3 Ανατολικό Τιμόρ

4 Ανγκουίλα

5 Ανδόρρα

6 Βανουάτου

7 Βερμούδες

8 Βόρεια Μακεδονία

9 Βοσνία -Ερζεγοβίνη

10 Βουλγαρία

11 Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

12 Γιβραλτάρ

13 Γκέρνσεϋ

14 Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

15 Ιρλανδία

16 Κατάρ

17 Κιργιστάν

18 Κόσσοβο

19 Κύπρος

20 Λιχτενστάιν

21 Μακάο

22 Μαλδίβες

23 Μαυροβούνιο

24 Μολδαβία

25 Μογγολία

26 Μονακό

27 Μπαρμπάντος

28 Μπαχάμες

29 Μπαχρέιν

30 Μπελίζ

31 Μποναίρ

32 Νήσοι Κέϋμαν

33 Νήσοι Μάρσαλ

34 Νήσοι Τερκς και Κάικος

35 Νήσος Μαν

36 Ουγγαρία

37 Παραγουάη

38 Σάμπα

39 Σαουδική Αραβία

40 Τζέρσεϋ

41 Τουρκμενιστάν

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα