Χρηστικά

Ποιοι θα κτίζουν στα εκτός σχεδίου οικόπεδα!


Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την παράκαμψη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου, με παράκαμψη και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπουν νομοθετικές διατάξεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, και με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται μόνο σε άρτια οικόπεδα, που είναι εμβαδού τουλάχιστον 4 στρεμμάτων και έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να παρακάμψει τους συγκεκριμένους περιορισμούς, ώστε να διευκολυνθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, κατόπιν και των πιέσεων που ασκεί τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του real estate.

Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα το κυβερνητικό σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα εξειδικευτεί με το νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί εντός του μήνα, θα προβλέπει τον διαχωρισμό των οικοπέδων σε δύο κατηγορίες:

  1. Σε εκείνα που «δημιουργήθηκαν» (μέσω κατατμήσεων) έως τον Μάιο του 1985 και
  2. Σε εκείνα που «δημιουργήθηκαν» από τον Ιούνιο του 1985 έως και το τέλος του 2003.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα «αναγνωρίζονται» οι δρόμοι που υπήρχαν τον Ιούλιο του 1977, που εμφανίζονται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και συνδέεται με διεθνή, εθνική, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών.

Το σημαντικότερο, όμως είναι, ότι, μειώνεται το ελάχιστο «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, από τα 25 μ. στα 3,5 μέτρα! 

Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις, για εκδοθεί οικοδομική άδεια θα πρέπει:

  • Στα οικόπεδα που δημιουργήθηκαν προ του 1985, δεν θα είναι απαραίτητη η πρόσοψη σε 3,5 μέτρων οδό, υφιστάμενη το 1977, αλλά αρκεί και η ύπαρξη δουλείας διόδου, προϋφισταμένης του 1985.
  • Στα οικόπεδα του 1985-2003, το «πρόσωπο» του οικοπέδου πρέπει να είναι σε οδό υφιστάμενη το 1977, η οποία να συνδέεται με κοινοτική ή άλλη αναγνωρισμένη οδό.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις, ο δρόμος πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί από τους δήμους ή την περιφέρεια ως δημόσιος, δηλαδή ακόμη και αν δεν είχε διανοιχτεί (παράνομα) από κρατικό φορέα αλλά από ιδιώτη, να έχει (κάποια στιγμή, όχι απαραιτήτως το 1977) ασφαλτοστρωθεί από το Δημόσιο ή να διέρχεται από αυτόν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Επίσης, θα ανατεθεί σε ειδική επιτροπή ειδικών, να καταγράψουν τους δρόμους που υπήρχαν έως το 1997 και εκείνους που κατασκευάστηκαν μετά το 1997, ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια ποιοι είναι οι επίσημοι δρόμοι.

Πάντως, με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν θίγεται το ελάχιστο όριο έκτασης, για οικοδόμηση, που είναι τα 4 στρέμματα και έχει κλειδωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ.

Με αντίτιμο

Η διευκόλυνση της δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, θα έχει και ένα κόστος, καθώς θα προβλέπεται η καταβολή ενός «περιβαλλοντικού τέλους» το οποίο θα επωμίζονται όσοι θα κτίσουν σε εκτός σχεδίου οικόπεδα με «μειωμένες προδιαγραφές.

Το ύψος του «τέλους» θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα