Επιχειρήσεις

Ποιοι θέλουν να αγοράσουν τον «Νηρέα» και τα «Σελόντα»


 Διεθνή επενδυτικά funds και πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών («Νηρεύς» και «Σελόντα»), στις οποίες οι βασικοί μέτοχοι – οι ελληνικές συστημικές τράπεζες – έχουν βάλει πωλητήριο.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας πώλησης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, εμφανίσθηκαν τουλάχιστον 7 υποψήφιοι αγοραστές, οι οποίοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το πωλούμενο 82,1% της «Σελόντα» και το 75,9% του «Νηρέα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές υποβλήθηκαν από:
• Τα private equity funds H.I.G. Capital και Oaktree
• Τις επενδυτικές KKR και Rhone Capital
• Την καναδική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Cooke
• Την αμερικανική Amerra Capital που εξαγόρασε πρό έτους την ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα»
• Το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό fund Diorasis International, που έχει αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο συμμετοχής στην εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Μπιτσάκος» και επιδιώκει να συνενώσει υπό τη σκέπη του πολλές εταιρείες του κλάδο.

Το Diorasis θέλει να αγοράσει "πακέτο" τον «Νηρέα» και «Σελόντα», για να δημιουργήσει ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα που θα ηγηθεί του κλάδου, θα έχει διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους ξένους αγοραστές ελληνικών αλιευμάτων  και θα συμβάλει στη διαμόρφωση εμπορικής πολιτικής από πλευράς των Ελλήνων ιχθυοπαραγωγών-εξαγωγέων.

Το fund δημιουργήθηκε από τον εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλο ("Neda Maritime") τον fund manager Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, τον οικονομολόγο  Γιώργο Μομφεράτο, τον τραπεζίτη Γιάννη Μπράβο και τους επιχειρηματίες Περικλή Λιβά και Ανδρέα Σωτηρόπουλο.

Μεγάλες απαιτήσεις

Το ζήτημα τώρα είναι το ύψος των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών που θα κατατεθούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού – αν θα ικανοποιεί ή όχι τις τράπεζες, οι οποίες εκτός από μέτοχοι είναι και πιστωτές των δύο εταιρειών, έχοντας χορηγήσει συνολικά πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες απέκτησαν τον μετοχικό έλεγχο του «Νηρέα» και των «Ιχθυοτροφείων Σελόντα» υλοποιώντας σχέδιο διάσωσης των δύο εταιρειών, που περιλάμβανε αναδιάρθρωση και μετοχοποίηση δανείων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου και τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών των δύο κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, προσπαθούν να τις πουλήσουν σε στρατηγικούς επενδυτές, προκειμένου να διασφαλίσουν τουλάχιστον τις απαιτήσεις τους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις