Πολιτική

«Πολεμικός» ανασχηματισμός


Κυβερνητικό σχήμα μάχης έτοιμο και για εκλογές θέλει ο Τσίπρας. Οι αμετακίνητοι, ποιοί φεύγουν, ποια χαρτοφυλάκια «παίζονται»

Θέμα ωρών – ή έστω ημερών – είναι πλέον ο ανασχηματισμός, με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να συγκροτήσει ένα «αξιόμαχο» σχήμα, ικανό να ολοκληρώσει με επιτυχία τη νέα διαπραγμάτευση και παράλληλα να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Η « φωτιά»  που άναψε στην κυβέρνηση ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με το πάγωμα της επένδυσης στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής και τις δηλώσεις του για τις αποκρατικοποιήσεις, αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις κινήσεις του.

Η ψήφιση της τροπολογίας για τον νόμο Παππά, το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να προχωρήσει χωρίς περισπασμούς , αν και  η κομματική αντιπαράθεση κλιμακώνεται και το πολιτικό θερμόμετρο «χτυπάει κόκκινο».

Αλλωστε είναι αναγκασμένος να μην χρονοτριβήσει πολύ ψάχνοντας καλύτερο timing, καθώς τη μεθεπόμενη εβδομάδα –  τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου – επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του Κουαρτέτου των δανειστών και αρχίζει ο πιο κρίσιμος κύκλος διαπραγμάτευσης για τη νέα αξιολόγηση. Η διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να γίνει  από υπουργούς οι οποίοι θα είναι «υπ’ ατμόν» ή πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Τα εσωκομματικά

Πρόβλημα εσωκομματικών ισορροπιών δεν φαίνεται να υπάρχει, καθώς όλες οι ομάδες/τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν για την αναγκη ανασχηματισμού, ενώ οι αντιρρήσεις εντοπίζονται σε επιλογές προσώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους και εξωκοινοβουλευτικών χωρίς κομματική «ταυτότητα»

 Ο ανασχηματισμός θα είναι ένα βαθύ λίφτινγκ στο κυβερνητικό  προφίλ, καθώς η αναδόμηση των υπουργείων με κατατμήσεις και μεταφορά αρμοδιοτήτων δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προσώπων, χωρίς να διαταράξει εσωκομματικές ισορροπίες. Το ζητούμενο πάντως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να επιτύχει τη σωστή «δοσολογία» και τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ανανέωσης, πολιτικής διεύρυνσης και διατήρησης  του κομματικού «αποτυπώματος» στο νέο σχήμα.

Ενδειξη προθέσεων και προσανατολισμών

Κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι τρία στοιχεία του ανασχηματισμού θα σηματοδοτήσουν επιλογές και προσανατολισμούς του Αλέξη Τσίπρα ως προς το προφίλ που θέλει να δώσει στο νέο σχήμα και τις ισορροπίες στις σχέσεις του με το κόμμα:

- Η θεωρούμενη πλέον βέβαιη «έξοδος» του Πάνου Σκουρλέτη και η παραμονή ή μη του Θ. Δρίτσα - δύο υπουργών που «πήγαν κόντρα» σε κυβερνητικές προσπάθειες αποκρατικοποιήσεων

-  Ο αριθμός, τα πρόσωπα και το «ιδεολογικοπολιτκό προφίλ» των εξωκοινοβουλευτικών που θα αναλάβουν χαρτοφυλάκια

- Οι αναμενόμενες αλλαγές στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας- Ανάπτυξης και η πιθανολογούμενη μετακίνηση του Γ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο Εργασίας, ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το εργασιακό μπαίνει στην τελική φάση.

Μια άλλη σημαντική ένδειξη για τις επιλογές του Μαξίμου και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, θα είναι ο ρόλος και το εύρος αρμοδιοτήτων που θα απομείνουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη μεταφορά ορισμένων βασικών αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας

Τα ονόματα στη λίστα

Τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες μέρες για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, τα νέα πρόσωπα, τις μετακινήσεις κλπ, διαφοροποιήθηκαν χθες πλήρως. Αιτία, η απόφαση του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη για την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής και οι δηλώσεις του ότι εκφράζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αντιτιθέμενος στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, που δημιούργησαν την εντύπωση ότι βρίσκεται στην «πόρτα εξόδου».

 Αν τελικά μείνει εκτός κυβέρνησης ο κ. Σκουρλέτης, θα μετακινηθεί στο υπουργείο Ενέργειας στέλεχος «πρώτης γραμμής», γεγονός που θα προκαλέσει πολλές «καραμπόλες»  μετακινήσεων.

Από τους υπουργούς του τωρινού σχήματος, αναντικατάστατοι και ακλόνητοι στις θέσεις του θεωρούνται οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ  Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Παιδείας Νίκος Φίλης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης (ο οποίος όμως δεν θα έχει το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, που συγχωνεύεται με το Ναυτιλίας)  

Αναντικατάστατος θεωρείται επίσης ο αν. υπουργός Διοικητική Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης Χριστόφορος  Βερναρδάκης, ο οποίος μάλιστα θα αναβαθμισθεί σε υπουργό, καθώς οι τομείς αρμοδιότητας του αποσπώνται από το «υπερυπουργείο» Εσωτερικών και θα αποτελέσουν ξεχωριστό υπουργείο.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ενδέχεται να αναλάβει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχοντας στην αρμοδιότητα του τα media – άρα θα συνεχίσει να χειρίζεται τα θέματα των τηλεοπτικών αδειών.

Μετακινήσεις, αναβαθμίσεις, αποχωρήσεις

 Υπουργικό χαρτοφυλάκιο φέρεται να αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, την οποία θα διαδεχθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, νυν διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού. 

Κατά πληροφορίες, η κ. Γεροβασίλη προοριζόταν για το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς του Παν. Κουρουμπλή, ο οποίος δεν θέλει να μετακινηθεί.

Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο Φώτης Κουβέλης

Ερωτηματικό αποτελεί η παραμονή ή μη του Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας. Προ εβδομάδων, όταν η κ, Γεροβασίλη προανήγγειλε εμμέσως τον ανασχηματισμό, υπήρχε η πληροφορία ότι ο κ. Κατρούγκαλος είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργός να αποχωρήσει από το υπουργείο και να αναλάβει τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εν συνεχεία επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, που αναβαθμίζεται και αποκτά  ευρύτατες  αρμοδιότητες συγχωνευόμενο με το παλιό υπουργείο Μεταφορών, αμφίβολη θεωρείται η παραμονή του Θ. Δρίτσα, ο οποίος όμως διαθέτει ισχυρά κομματικά ερείσματα και μπορεί να διασωθεί προκειμένου να διατηρηθούν εσωκομματικές ισορροπίες.

 Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι  από τη σύνθεση και τη «φυσιογνωμία» του νέου κυβερνητικού σχήματος  θα φανεί αν ο πρωθυπουργός κινείται έχοντας κατά νουν και την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις