Πολιτική

Πόλεμος για την HSW: Minoan/Grimaldi κατά Βαρδινογιάννη για κακοδιαχείριση


Όλα τα διαθέσιμα νομικά όπλα επιστρατεύει πλέον ο όμιλος Grimaldi, προκειμένου να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της Hellenic SeaWays (HSW), στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (48,3%) αλλά δεν συμμετέχει στη διοίκηση και στο μάνατζμεντ.
Η έκβαση της μάχης θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 40,5% της Hellenic SeaWays (HSW),  το οποίο κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Η Minoan του οίκου Grimaldi είναι ο βασικός διεκδικητής και αναμένεται ότι θα πλειοδοτήσει – ενδεχομένως  χωρίς να υπάρξει δεύτερη προσφορά. Φροντίζει  όμως να αποδυναμώσει εκ προοιμίου τη θέση των εν δυνάμει αντιπάλων της και των μετόχων μειοψηφίας,  που έχουν συσπειρωθεί γύρω από το σημερινό management της Hellenic Seaways υπό τον Αντώνη Αγαπητό, το οποίο είχε μέχρι τώρα και τη στήριξη της Τρ. Πειραιώς.

Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η Minoan κατέθεσε αίτηση για σύγκληση έκτακτης ΓΣ των μετόχων της HSW, με θέματα τα οποία συνιστούν μομφή προς τη νυν και τις προηγούμενες διοικήσεις της  εταιρείας και ουσιαστικά συνεπάγονται διαχειριστικό έλεγχο.

Η μομφή στρέφεται ουσιαστικά κατά των Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη και Αντ. Αγαπητού. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Μινωϊκών Γραμμών κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την ΑΝΕΚ, τα οικονομικά αποτελέσματα της επιδεινώθηκαν αισθητά, λόγω ολέθριων επιχειρηματικών επιλογών και κινήσεων  αμφίβολης σκοπιμότητας. Την περίοδο εκείνη πρόεδρος της HSW ήταν ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης με αντιπρόεδρο τον Αντώνη Αγαπητό.

Οι κατηγορίες

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι Μινωικές κατέχουν το 48,53% της Hellenic Seaways  και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, χωρίς όμως να μπορούν να επηρεάζουν αποφάσεις των οργάνων της  εταιρείας και μη συμμετέχοντας στο τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της.
Τονίζονται επίσης επίσης μεταξύ άλλων τα εξής:
• «Κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την Εκτελεστική Διοίκηση της ΑΝΕΚ, τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW εμφάνισαν αισθητή επιδείνωση, ιδίως κατά τα έτη 2010-2013.
• Η επιδείνωση αυτή μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς, Η κύρια ευθύνη ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό Πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους.
• Τον Ιούνιο του 2013, ο τότε εκτελεστικός Πρόεδρος παραιτήθηκε από το Δ.Σ της HSW υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων της, αλλά επίσης και συγκεκριμένων περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων, κακοδιοίκησης και εσφαλμένων επενδυτικών ενεργειών που είχαν επισημανθεί από τα τότε μέλη των Μινωικών Γραμμών στο Δ.Σ. της  HSW».
«Δυστυχώς», συνεχίζει η ανακοίνωση,  «οι επιλογές της μετέπειτα εκτελεστικής διοίκησης, δεν καθιστούν πιστευτό ότι αυτή ασκείται “όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση”.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική διοίκηση της HSW υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους.

Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα.
Κατόπιν των πιο πάνω, η εταιρεία μας στερούμενη άλλης επιλογής, υποχρεώθηκε να υποβάλλει αίτημα του άρθρου 39 παρ. 1 του κν. 2190/1920 στο Διοικητικό Συμβούλιο της HSW για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις