Πολιτική

«Πόλεμος» για τις δημοσκοπήσεις!


Δημόσιοι διαξιφισμοί ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων- Λειτουργούμε με διαφάνεια απαντούν οι εταιρείες

Νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αποτελούν τα γκάλοπ. Η αξιοπιστία τους αμφισβητείται ευθέως από την αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγορεί εταιρείες δημοσκοπήσεων ότι λειτουργούν ευνοϊκά προς την κυβέρνηση. Η τελευταία απάντησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον πόλεμο ανακοινώσεων που πυροδοτήθηκε από χθες, ενεπλάκη σήμερα και ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της εκπροσώπου της Πόπης Τσαπανίδου άφησε σαφείς αιχμές για έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των δημοσκόπων και για προσπάθεια ανατροπής του δυσμενούς κλίματος που διαμορφώθηκε για την κυβέρνηση, μετά την τραγωδία των Τεμπών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ανάκαμψη σε χρόνο-ρεκόρ της Ν.Δ και άνοιγμα της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ-διαφορά άνω του 6%-, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου, που δημοσίως έβαλλε κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Η Πόπη Τσαπανίδου τις κάλεσε να λειτουργούν με διαφάνεια και ζήτησε να αναρτούν τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. 

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για άκρατο λαϊκισμό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, είναι εντελώς προβλέψιμος. 'Άλλωστε η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων είναι μέσα στα SOS στο «λυσάρι» κάθε πολιτικού λαϊκιστή, ιδίως όταν χάνει. Επαφίεται στον ΣΕΔΕΑ αν θα αντιδράσει για αυτή την άκρως αντιεπιστημονική και απαράδεκτη από κάθε άποψη πολιτικής δεοντολογίας επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουμε και πολλά περισσότερα, ίσως πέρα από την επόμενη προβλέψιμη επίθεση στα «συστημικά» ΜΜΕ και τις «ελίτ των ολιγοπωλίων».

Τι απαντούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων

Στη δημόσια διαμάχη μπήκαν σήμερα και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αναρτούν δημοσίως τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. Παραπέμπουν τον όποιο ενδιαφερόμενο να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, για να αποκτήσει τα εν λόγω data.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) έχει ως εξής:

«Αναφορικά με το αίτημα που δημοσιοποίησε χθες στα ΜΜΕ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων των μη σταθμισμένων πρωτογενών δεδομένων τους, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ τηρούν τις διατάξεις του Ν 3603/2007 περί δημοσκοπήσεων και λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς τη διεξαγωγή των ερευνών κοινής γνώμης μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.

Η δημοσιοποίηση αστάθμιστων δεδομένων αφενός μεν δεν προβλέπεται στον Ν3603/2007, αφετέρου η μη δημοσιοποίησή τους αποτελεί την κρατούσα πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζουμε πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων μπορεί να έχει πρόσβαση στα πρωτογενή αστάθμιστα δεδομένα στο πλαίσιο ελέγχου οποιασδήποτε έρευνας. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος επιθυμεί πρόσθετο έλεγχο σε μια δημοσκόπηση, μπορεί να προσφύγει στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων από εταιρείες που δεν ακολουθούν τις επιταγές του νόμου, δεν ανήκουν στον ΣΕΔΕΑ και δεν ελέγχονται για τις έρευνές τους.

Το ΔΣ του ΣΕΔΕΑ».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα