Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, παρέχοντας μια πρώτη ένδειξη ότι είναι διατεθειμένες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής τους διαμάχης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πληροφορία μεταδίδει το Politico, επικαλούμενο τέσσερις Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως η πρώτη θετική κίνηση από την κυβέρνηση Τραμπ μετά την προσωρινή αναστολή των αμερικανικών δασμών και έρχεται ως απάντηση σε μια λίστα πιθανών παραχωρήσεων που η ΕΕ είχε διακριτικά γνωστοποιήσει στην Ουάσιγκτον.
Η πρόταση της Κομισιόν, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, περιλάμβανε μέτρα όπως η χαλάρωση ρυθμιστικών πλαισίων και οι κοινές προσπάθειες για τον περιορισμό της κινεζικής υπερπαραγωγής. Μέχρι πρότινος, η έλλειψη συγκεκριμένης καθοδήγησης από την αμερικανική πλευρά, η οποία απαιτούσε πάντα μια αρχική προσφορά από την ΕΕ, αποτελούσε εμπόδιο.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, απογοητευμένη από την προηγούμενη απουσία ανταπόκρισης, είχε ήδη προτείνει αντίποινα με δασμούς ύψους 95 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα. Οι προτεινόμενοι αυτοί δασμοί αποτελούν απάντηση στους δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στις αρχές Απριλίου, καθώς και στις επιβαρύνσεις 25% σε αυτοκίνητα και μέταλλα.
Κρίσιμη ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι αρχές Ιουλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή ένας υψηλότερος αμερικανικός δασμός 20%. Ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει τη μείωση του διατλαντικού εμπορικού ελλείμματος, για το οποίο κατηγορεί την ΕΕ. Η τρέχουσα ανταλλαγή προτάσεων θέτει για πρώτη φορά σοβαρές διαπραγματεύσεις στο τραπέζι για τις εμπορικές σχέσεις ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ, και έρχεται μετά την πρόσφατη συμφωνία του Τραμπ με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη συμφωνία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, για μείωση δασμών με την Κίνα.
Παρά την θετική αυτή εξέλιξη, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο σε τρεις προηγούμενους γύρους συνομιλιών με τους Αμερικανούς ομολόγους του, Χάουαρντ Λάτνικ και Τζέιμισον Γκριρ. Αυτό έχει εντείνει την ανησυχία στις Βρυξέλλες ότι η Ένωση μπορεί να βρεθεί στο τέλος της λίστας προτεραιοτήτων της Ουάσιγκτον, η οποία φαίνεται να ευνοεί διμερείς συμφωνίες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.