Στο στόχαστρο στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν μπεί το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, με τις επιθέσεις να εστιάζουν στην εκτίμηση ψήφου, που θεωρούν κατασκευασμένη.
«Χωρίς κανένα επιχείρημα, χωρίς κανένα στοιχείο. Αναπαράγουν δημοσκοπήσεις με την κατασκευασμένη αναγωγή, επικαλούνται μόνο ό, τι συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη χωρίς καμία άλλη αναφορά σε αρνητικές μετρήσεις για την Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη τηλεοπτική παρέμβασή του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.
Η τελευταία δημοσκόπηση της ALCO, η οποία δεν περιελάμβανε αναγωγή των αναποφάσιστων και περιοριζόταν στην πρόθεση ψήφου ήταν η αφορμή για νέα πυρά από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Αιχμηρή απάντηση στις αιτιάσεις από το ΠΑΣΟΚ έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς, αναφερόμενος σε αντιφατικά και ακατάληπτα επιχειρήματα από το ΠΑΣΟΚ.
«Εκτίμηση ψήφου και αναγωγή ψήφου γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εταιρειών ερευνών γιατί θεμελιώνονται σε απλές ή σύνθετες στατιστικές τεχνικές και όχι στα «μαγικά» των δημοσκόπων» τόνισε.
Η ανάρτηση του Στράτου Φαναρά:
Συνεχίζονται λοιπόν οι επιθέσεις από ένα διευρυνόμενο κύκλο στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις μέσα από σειρά ακατάληπτων και αντιφατικών επιχειρημάτων.
Το τελευταίο τους επιχείρημα είναι ότι η εταιρεία ΑΛΚΟ του συμπαθέστατου Κώστα Παναγόπουλου δεν κάνει αναγωγή «γιατί δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για την τελική κατανομή». Μάλιστα. Ας δούμε λοιπόν πως έχουν τα θέματα εν συντομία.
- Το βασικότερο πρόβλημα στην περίπτωση τους δεν είναι το μεθοδολογικό. Είναι ότι ορισμένοι από αυτούς αποκάλεσαν Απατεώνες όσους κάνουν αναγωγή της πρόθεσης ψήφου. Το ότι γλύτωσαν τις αγωγές την τελευταία στιγμή ας μην το πάρουν ως βεβαιότητα για το μέλλον.
- Εκτίμηση ψήφου και αναγωγή ψήφου γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εταιρειών ερευνών γιατί θεμελιώνονται σε απλές ή σύνθετες στατιστικές τεχνικές και όχι στα «μαγικά» των δημοσκόπων. Γιατί εκτός από τα πρωταρχικά ερωτήματα (πχ. Ποιος προηγείται) η πρόθεση ψήφου δεν μπορεί να απαντήσει σε άλλα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Για παράδειγμα η πρόθεση ψήφου λέει ότι η ΝΔ προηγείται πχ. με 11% δε λέει όμως αν με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να πάρει αυτοδυναμία. Δεν ενδιαφέρει να απαντήσουμε σε αυτό; Προφανώς και ενδιαφέρει. Υπάρχει άλλος τρόπος να απαντήσουμε στο ερώτημα; Όχι.
- Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πώς απαντάμε στο ερώτημα ποια είναι η πιθανότητα κόμματα που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα να ξεπεράσουν το 3% και να βρεθούν στη βουλή άρα να επηρεάσουν τους συνολικούς συσχετισμούς του κοινοβουλίου; Πάλι ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι η αναγωγή. Ούτε αυτό ενδιαφέρει τους κυρίους; Πολύ καλά αλλά κάποιους τους ενδιαφέρει.
- Και για ποιο λόγο τους ικανοποιεί η πρόθεση ψήφου που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο 11%; Τους αρέσει αυτό το ποσοστό; Τι συμπέρασμα βγάζουν από αυτό το νούμερο; Είναι το ΠΑΣΟΚ τώρα πάνω ή κάτω από την προηγούμενη επίδοση του; Τι να πεις; Πως απαντούν;