Πολιτική

Γ.Παπανδρέου: «Οι δημοκρατίες δεν αποτυγχάνουν, δέχονται επίθεση από ισχυρά συμφέροντα»


O πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο Τορίνο, προσκεκλημένος του Διεθνούς Φεστιβάλ Οικονομίας όπου αύριο πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Welfare or Warfare?», για την δυνατότητα διάσωσης του κοινωνικού κράτους στην σημερινή εποχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, o κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε στις σημερινή κοινωνική κατάσταση και στις λύσεις που καλούνται να προσφέρουν, στα κυριότερα προβλήματα, οι προοδευτικές δυνάμεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε την αντίληψη ότι οι δημοκρατίες αποτυγχάνουν από μόνες τους και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε: «σήμερα όλοι μιλούν για την αποτυχία των δημοκρατιών. Εγώ δεν πιστεύω ότι αποτυγχάνουν. Δέχονται επίθεση από ιδιαίτερα συμφέροντα». Αναφερόμενος στο ίδιο πάντα θέμα, πρόσθεσε ότι «τα μεγάλα κεφάλαια αγοράζουν ομάδες πίεσης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτισμό, ποδοσφαιρικές ομάδες. Διαφθείρουν»

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε, παράλληλα, ότι έχει χαθεί εμπιστοσύνη και ελπίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό επιτρέπει στους αντιευρωπαϊστές να λένε ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται. Κατά την άποψή του, όμως, «η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα, αλλά είναι μια μοναδική εμπειρία, την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση της Corriere αν υπάρχει κάποιος που υποδαυλίζει τις διαμαρτυρίες, ανέφερε ότι η Ρωσία, αλλά και παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής και τεχνολογικής ισχύος, επιχειρούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «πριν κοιτάξουμε την Ρωσία, θα πρέπει να δούμε τον εαυτό μας». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε δικά της εργαλεία, ώστε να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε χαρακτηριστικά, με αναφορά στην διασπορά ψευδών ειδήσεων, στο κλίμα μίσους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία ελέγχονται από τεχνολογικούς κολοσσούς. «Το να ρίχνει, κανείς, το φταίξιμο στους άλλους, είναι ένας τρόπος για να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα» εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τόνισε, παράλληλα, ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι μόνο στρατιωτική υπόθεση, διότι «η υπεράσπιση των συνόρων μας δεν είναι μόνο στρατιωτικό ζήτημα, είναι και κοινωνικό ζήτημα».

Mε αναφορά στην ελληνική κρίση χρέους, ο κύριος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η ΕΕ χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ξυπνήσει» και ότι «νόμιζε ότι ήταν μόνον ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά δεν ήταν έτσι». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ως πρωθυπουργός, όταν του ζητήθηκε να αυξηθούν οι φόροι, έθεσε το θέμα των φορολογικών παραδείσων και ότι «ένας πολιτικός πρέπει να έχει το θάρρος να μιλά γι΄αυτά τα πράγματα».

«Αν θέλουμε να σώσουμε τις δημοκρατίες, χρειαζόμαστε ηγέτες οι οποίοι να μιλούν ξεκάθαρα. Μπορείς να αποκρύπτεις πράγματα αλλά, αργά ή γρήγορα κάποιος θα πληρώσει» δήλωσε, στην ιταλική εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με αναφορά, δε, στην οικονομική ισχύ της Κίνας, εξέφρασε την άποψη ότι «με τους Κινέζους μπορεί να υπάρξει συνεργασία, για παράδειγμα στο κλίμα, ενώ στην Αμερική οι Maga δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. Ερωτηθείς, τέλος, αν υπάρχει κίνδυνος αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε: «Δικτατορίες με τα γνώριμα χαρακτηριστικά τους, τις συναντάμε στην Αφρική. Σε εμάς διακρίνω νέες μεθόδους, οι οποίες υποσκάπτουν τις δημοκρατίες. Αναθέσαμε εκτός Ευρώπης, εργολαβικά, τον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε πέντε-έξι ανθρώπους».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα