Πολιτική

ΓΣΕΕ: Επικράτησε το "σύστημα Παναγόπουλου"/ΠΑΣΚΕ - Εχασε έδρα η ΔΑΚΕ, κέρδισε το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ


Πρώτη δύναμη - αυξάνοντας μάλιστα το ποσοστό της - αναδείχθηκε η παράταξη του επί 20ετία προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, στο 39ο τακτικό συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή ΔΣ.

Οι εν εξελίξει εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του Γιάννη Παναγόπουλου για κακοδιαχείριση κονδυλίων και διαφθορά, και η απομάκρυνση του από το ΠΑΣΟΚ δεν επηρέασαν τους υποστηρικτές του. Το "σύστημα" που έχει δημιουργήσει στον συνδικαλιστικό χώρο και η μεγάλη πλειοψηφία των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, στήριξαν το ψηφοδέλτιο του, που συγκέντρωσε τις ψήφους του 42,8% των συνέδρων. 

 Κέρδισε έτσι 20 έδρες [- από 19 που κατείχε - και μία νέα θητεία στο τιμόνι της εργατικής Συνομοσπονδίας.

Μία επιπλέον έδρα - 12 φέτος από 11 στο προηγούμενο συνέδριο - κέρδισε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, συγκεντρώνοντας το 26,5% των ψήφων. Το αποτέλεσμα θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό για τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, που έχει ήδη αναδειχθεί πρώτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

 Αντίθετα, έχασε έδαφος η ΔΑΚΕ της ΝΔ,που οι έδρες της μειώθηκαν από 9 σε 8.

 Διασπασμένες παρέμειναν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του αριστερού χώρου (ΣΥΡΙΖΑ κλπ), που εμφανίστηκαν με δύο ψηφοδέλτια (ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ και ΕΑΚ), πήραν αντίστοιχα 5,59% και 3,26% των ψήφων και έχασαν από μία έδρα.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους συνδικαλιστές του ΚΚΕ  να αναλάβουν τη γραμματεία σε ένα αναλογικό προεδρείο. Ομως η ΠΑΣΚΕ και ο κ. Παναγόπουλος θα προτιμήσουν πιθανότατα να συνεργαστούν με τη ΔΑΚΕ και να μοιράσουν τις "καρέκλες" του προεδρείου.

Ως ένδειξη προθέσεων ερμηνεύεται η στάση του κ. Παναγόπουλου, ο οποίος στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει όλα τα αυταρχικά καθεστώτα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα