Σαφείς αιχμές αλλά και διακριτά μηνύματα προς την κυβέρνηση και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού, Βιομηχανικού, Τουριστικού και Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.
Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρέθηκε η ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας–Κίνας, την οποία ο ίδιος υπερασπίστηκε ανοιχτά, υπογραμμίζοντας πως αποτέλεσε συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησής του και κρίσιμο πυλώνα της αναπτυξιακής πορείας του λιμανιού του Πειραιά.
“Η επένδυση της COSCO αναβάθμισε τον Πειραιά”
Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας, που άφηνε να εννοηθεί ανάγκη περιορισμού ή ακόμη και απομάκρυνσης της κινεζικής παρουσίας από τον Πειραιά, ο Κώστας Καραμανλής απάντησε με έμφαση:
«Σήμερα, το λιμάνι του Πειραιά είναι το 8ο μεγαλύτερο στον κόσμο, 3ο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις».
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η επένδυση της COSCO αποτέλεσε καταλύτη για τη θεαματική αναβάθμιση του λιμανιού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας.
Το μήνυμα προς την κυβέρνηση και η έμμεση απάντηση στις δηλώσεις Γκίλφοϊλ
Απαντώντας έμμεσα στις δηλώσεις της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στον ΑΝΤ1, όπου χαρακτήρισε «ατυχές» την κινεζική παρουσία στον Πειραιά αλλά «εφικτό να παρακαμφθεί», ο Κώστας Καραμανλής υπενθύμισε ότι:
«Την περίοδο εκείνη, κανείς άλλος σοβαρός διεθνής παράγοντας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά. Το γεγονός, μάλιστα, πως σήμερα εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανταγωνιστικών λιμενικών υποδομών είναι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας εκείνης της πολιτικής επιλογής».
Στο ίδιο πλαίσιο, έστειλε και σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ώρα που οι ΗΠΑ επιδεικνύουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εμπορική και στρατηγική αξιοποίηση ελληνικών λιμανιών:
«Η κυβέρνησή μας είχε μια πολυδιάστατη προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτικής, με έμφαση στην οικονομική διπλωματία και με σκοπό να καταστήσουμε την Ελλάδα στρατηγικό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή».
Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κίνας η εκδήλωση
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας.