Πολιτική

Ο φόβος του Τσίπρα θα συσπειρώσει τη ΝΔ;


Κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν την επιστροφή Τσίπρα ως κίνητρο ψήφου στη ΝΔ, ακόμα και με «βαριά καρδιά»

Η εντυπωσιακή δημοσκοπική εκκίνηση  της ΕΛΑΣ και η σταθεροποίησή της στη δεύτερη θέση δημιουργούν νέα δεδομένα για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρά το γεγονός ότι η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλεί ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να επικρατεί μια διαφορετική ανάγνωση.

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, στελέχη της κυβερνητικής παράταξης εκτιμούν ότι η ανάδειξη του πρώην πρωθυπουργού σε βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να λειτουργήσει ως παράγοντας συσπείρωσης για τη ΝΔ.

Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» ήταν καταλυτικό στο παρελθόν 

Η πολιτική εμπειρία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων έχει δείξει ότι η έντονη πόλωση και η ανάδειξη του διλήμματος «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» κινητοποίησε σημαντικά τμήματα του κεντροδεξιού ακροατηρίου, ακόμη και ψηφοφόρους που διατηρούσαν επιφυλάξεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι ένα μέρος των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι σήμερα εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι ή φλερτάρουν με κόμματα δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης, θα μπορούσε τελικά να επιστρέψει στην εκλογική της δεξαμενή. 

Όπως υποστηρίζουν κομματικοί παράγοντες, η προοπτική μιας πολιτικής επιστροφής του Αλ. Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο ενδέχεται να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο επανασυσπείρωσης, οδηγώντας πολλούς να ψηφίσουν τη ΝΔ, ακόμη και «με βαριά καρδιά».

Το κρίσιμο ερώτημα

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να διαμορφώνεται εκ νέου ένα δίπολο που είχε κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή την προηγούμενη δεκαετία. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών τροφοδοτείται αμοιβαία, καθώς η παρουσία του ενός ενισχύει την πολιτική χρησιμότητα του άλλου. 

Θεωρητικά για τη ΝΔ, ο Τσίπρας αποτελεί τον ιδανικό αντίπαλο για να ενεργοποιήσει τα συσπειρωτικά αντανακλαστικά του χώρου της. Για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, η ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να τον επαναφέρει στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού.

Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει ανοιχτό. Η λογική του «αντι-Τσίπρα μετώπου» λειτούργησε αποτελεσματικά το 2019 και το 2023. Το αν θα εξακολουθήσει να διαθέτει την ίδια δυναμική σε μια διαφορετική πολιτική συγκυρία, με νέες κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες, είναι κάτι που θα κριθεί στην κάλπη. Μέχρι τότε, η αναβίωση του γνώριμου διπόλου φαίνεται να εξυπηρετεί, με διαφορετικό τρόπο, και τις δύο πλευρές.

Γιάννης Δήμου 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις