Το σύγχρονο κράτος βρέθηκε στο επίκεντρο του 5ου προσυνεδριακού διαλόγου της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο, ενόψει του 16ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος. Σε σχετική συζήτηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, οι οποίοι, παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών, αιρετών της αυτοδιοίκησης και στελεχών του κόμματος, αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι, χάρις στις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, οι πολίτες απολαμβάνουν ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, ψηφιακό και ανθρώπινο, με μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.
Α. Σκέρτσος: «Το επιτελικό κράτος λειτουργεί ως ομάδα, όχι ως σύνολο φέουδων»
Ο 'Ακης Σκέρτσος συνέδεσε τον μετασχηματισμό του κράτους με την έννοια της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας. Περιέγραψε το επιτελικό κράτος ως μια μεθοδολογία συντονισμού, παρακολούθησης και υλοποίησης δεσμεύσεων, με στόχο το αποτέλεσμα να φτάνει στον πολίτη. Όπως είπε, το βασικό ζητούμενο είναι ένα κράτος που λειτουργεί ως ομάδα και όχι ως σύνολο απομονωμένων μηχανισμών ή «φεουδαρχικών» δομών.
«Αντίπαλος μας», πρόσθεσε, «είναι τα προβλήματα, όχι τα κόμματα που κάνουν φθηνή αντιπολίτευση και σίγουρα δεν είμαστε εμείς εσωτερικά αντίπαλοι. Πρέπει να ενωθούμε, να κινηθούμε με ενότητα το επόμενο διάστημα και να καταλάβουμε ότι ο εχθρός δεν είναι μέσα. Ο αντίπαλός μας είναι έξω, είναι τα προβλήματα και όλοι μαζί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δώσουμε συντεταγμένες λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της οδικής ασφάλειας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση απωλειών στην άσφαλτο στην Ευρώπη, χάρη στον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, της αστυνομίας και των ψηφιακών εργαλείων. Με προσωπική αναφορά στην απώλεια του αδελφού του σε τροχαίο δυστύχημα πριν από 25 χρόνια, υποστήριξε ότι η πολιτική οφείλει να ξεκινά από το ανθρώπινο βίωμα και να μετατρέπεται σε ουσιαστική δράση.
Παράλληλα, παρουσίασε το επιτελικό κράτος ως μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, στις δράσεις για τη στεγαστική κρίση, στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και σε εφαρμογές όπως το panic button για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τον ίδιο, το σύγχρονο κράτος οφείλει να είναι όχι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και φροντιστικό, δίπλα στον πολίτη όταν το χρειάζεται περισσότερο.
Θ. Λιβάνιος: «Οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και ο νέος κώδικας αυτοδιοίκησης αλλάζουν το κράτος προς όφελος του πολίτη».
Ο Θοδωρής Λιβάνιος στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αλλάξει τη σχέση πολίτη και Δημοσίου τα τελευταία χρόνια, θυμίζοντας εμβληματικές παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της επικύρωσης γνησίου αντιγράφου και η καθιέρωση της ψηφιακής υπεύθυνης δήλωσης. Όπως σημείωσε, οι αλλαγές αυτές απέδειξαν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τον πολίτη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονους μηχανισμούς ασφάλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο οποίος, όπως είπε, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε ένα κατακερματισμένο και ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο, όπου συνυπάρχουν περίπου 1.000 διαφορετικοί νόμοι για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η οικονομική λειτουργία των δήμων εξακολουθεί να στηρίζεται σε διατάξεις προηγούμενων δεκαετιών. Ο νέος κώδικας, που οδηγείται σε δημόσια διαβούλευση, αναμένεται να αποσαφηνίσει αρμοδιότητες, πόρους, διαδικασίες ελέγχου και διοίκησης, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου σε αιρετούς, υπαλλήλους και πολίτες.
Ο υπουργός Εσωτερικών συνέδεσε, επίσης, τον εκσυγχρονισμό με τη χρήση δεδομένων και την αξιολόγηση των υπηρεσιών από τους πολίτες. Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το κράτος αποκτά συγκεντρωμένη εικόνα για τη λειτουργία των δήμων και των δημόσιων φορέων, γεγονός που επιτρέπει πιο στοχευμένες πολιτικές, καλύτερη κατανομή προσωπικού και ορθότερη αξιοποίηση πόρων. Παράλληλα, ανέφερε πως δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν ήδη σε ψηφιακές διαδικασίες αξιολόγησης υπηρεσιών, δίνοντας στην Πολιτεία πολύτιμα εργαλεία βελτίωσης. Ειδική αναφορά έκανε και στη στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών ορεινών και νησιωτικών περιοχών από μόνιμους κατοίκους χάρις στην αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Δ. Παπαστεργίου: «Η τεχνολογία δεν είναι για λίγους, αλλά για όλους τους Έλληνες»
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τον απολογισμό της ψηφιακής μετάβασης της χώρας μέσω του gov.gr, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα του 2026 δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της δημόσιας διοίκησης πριν από λίγα χρόνια. Παρέθεσε ενδεικτικά στοιχεία μόνο από τον τελευταίο μήνα λειτουργίας των ψηφιακών υπηρεσιών: σχεδόν 14 εκατομμύρια δηλώσεις και έγγραφα εκδόθηκαν ηλεκτρονικά, εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν μέσω εφαρμογών υγείας, ενώ εκατομμύρια πολίτες εξυπηρετήθηκαν μέσω άυλης συνταγογράφησης, υπεύθυνων δηλώσεων και ψηφιακού βοηθού.
Όπως τόνισε, το gov.gr δεν αποτελεί απλώς μια τεχνολογική καινοτομία, αλλά ένα εργαλείο ισότητας, καθώς προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες σε κάθε πολίτη, από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε νέες ψηφιακές υποδομές, κέντρα δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη και ευρυζωνικά δίκτυα, με στόχο η σύγχρονη Ελλάδα να στηρίζεται σε ένα ανθεκτικό και πανελλαδικά προσβάσιμο ψηφιακό οικοσύστημα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικαλέστηκε, επίσης, συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών που, όπως είπε, έδωσαν άμεσες λύσεις στην κοινωνία: την ψηφιακή είσοδο στα γήπεδα, που συνέβαλε στην αλλαγή της εικόνας στους αθλητικούς χώρους, το Kids Wallet για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο, αλλά και τα εργαλεία ελέγχου για την αποτροπή πώλησης αλκοόλ και καπνικών προϊόντων σε ανηλίκους. «Η τεχνολογία δεν είναι για λίγους, αλλά για όλους τους Έλληνες», ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασής του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ