Πολιτική

Τα 6 κύρια συμπεράσματα των νέων δημοσκοπήσεων


Οι τελευταίες μετρήσεις αποτυπώνουν την έναρξη της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με νέα δεδομένα τόσο στην κορυφή, όσο και στη μάχη για την κοινοβουλευτική επιβίωση

Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας προσφέρουν την πρώτη σχετικά καθαρή εικόνα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την είσοδο των νέων κομματικών σχηματισμών του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρία Καρυστιανού

Πρόκειται ασφαλώς για μια πρώτη αποτύπωση, η οποία θα επιβεβαιωθεί ή θα αποδειχθεί προσωρινή στους επόμενους κύκλους μετρήσεων, ενώ αναμένεται η ίδρυση κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, εξέλιξη που θα προκαλέσει νέο γύρο ανακατατάξεων.

Τα 6 βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι τα εξής:

  1. Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων της. Με ποσοστά που κινούνται πέριξ του 25% στην πρόθεση ψήφου, παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, χωρίς όμως να έχει ανακτήσει τα επίπεδα εκλογικής υπεροχής των προηγούμενων ετών.
  2. Στη δεύτερη θέση δείχνει να εδραιώνεται η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, με απόσταση 9,5 έως 12 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντική διαφορά, περίπου 5  μονάδων, από το τρίτο ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα αυτή, εφόσον παγιωθεί, μεταβάλλει ουσιαστικά τους συσχετισμούς στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
  3. Η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» εμφανίζει αξιοσημείωτη υποχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Οι απώλειες την απομακρύνουν από τη δεύτερη θέση, ενώ πλέον υπολείπεται περίπου τρεις μονάδες από το ΠΑΣΟΚ.
  4. Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου εξακολουθεί να εμφανίζει ανθεκτικότητα. Ωστόσο, η δυναμική της ενδέχεται να δοκιμαστεί με τη δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο εκτιμάται ότι θα απευθυνθεί σε συγγενές εκλογικό ακροατήριο.
  5. Αμφίρροπη διαγράφεται η μάχη για το όριο του 3%, με την «Πλεύση Ελευθερίας», τη «Φωνή Λογικής» και το ΜέΡΑ25 να διεκδικούν την κοινοβουλευτική τους παρουσία.
  6. Η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού φαίνεται να συμπιέζει σημαντικά μικρότερα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ, Νίκη και Δημοκράτες κινούνται πλέον πέριξ του 1%, γεγονός που, με τα σημερινά δεδομένα, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.

Γιάννης Δήμου 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις