Χρηστικά

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Νέος ακατάσχετος λογαριασμός, αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας


Πώς θα χτίζεται η σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού - Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία και Ταμεία

Η ενεργοποίηση του νέου ακατάσχετου λογαριασμού, της ρύθμισης που είχε ψηφιστεί από το 2019 αλλά έκτοτε παρέμενε στον «πάγο», βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο πολυνομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο, εντός της ερχόμενης εβδομάδα.

Επίσης το ν/σ περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων και φορολογικών παρεμβάσεων που έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όπως είναι: η θέσπιση τελών κυκλοφορίας με το μήνα, η επιβράβευση με μπόνους για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή με την εφαρμογή «Appodixi», η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς η επαναφορά ρυθμίσεων για οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός

Το οικονομικό επιτελείο «ξεπαγώνει»  τη ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το 2019, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας, που προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών οφειλετών προς την εφορία, οι οποίοι θα κερδίζουν σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η ρύθμιση προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς οφειλέτες προς την εφορία. Η αύξηση θα καθορίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές που θα λαμβάνουν υπόψιν το ύψος των δόσεων και τον αριθμό που εξοφλούν οι εν λόγω φορολογούμενοι. Οι τελευταίοι με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθούν σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορούν τον τρίτο μήνα να ζητήσουν αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

Τέλη κυκλοφορίας

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, χωρίς, μάλιστα, να επιβαρυνθούν με κάποιο πρόστιμο.

Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και Ταμεία

Βάσει των πρόσφατων εξαγγελιών του οικονομικού επιτελείου, που περιλαμβάνονται στο Ν/σ, αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θα εφαρμοστεί μια έκτακτη ρύθμιση 36 - 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα:

  • Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. 
  • Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα: οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

Appodixi: Mπόνους σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

H εφαρμογή appodixi που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές, αποδεικνύεται αποτελεσματικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. To υπουργείο Οικονομικών προχωρά ένα βήμα παραπέρα, για να το καταστήσει πιο αποτελεσματικό, παρέχοντας κίνητρα στους φορολογούμενους. Στη ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή, προβλέπεται καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi. To μπόνους θα φτάνει εώς 2.000 ευρώ και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής. 

Επίσης στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το τέλος του 2023, στον καφέ, σε κινηματογράφους και θέατρα, στο τουριστικό πακέτο, στις σχολές χορού, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια και στις μεταφορές προσώπων

Τέλος εμπεριέχεται τροπολογία για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα