Χρηστικά

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση μείωσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για φυσικές καταστροφές και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με στόχο τα νέα εκκαθαριστικά να φτάσουν στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Για να χορηγηθεί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024, θα πρέπει το ακίνητο να ήταν ασφαλισμένο εντός του 2023, όμως, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη των 12 μηνών, η έκπτωση μειώνεται αναλογικά. Συγκεκριμένα:

  • Για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, 
  • για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, 
  • για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και
  • για τρεις μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,5%.
  • Δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Οι άλλες παράμετροι

Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Επίσης:

  • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα