Χρηστικά

Πώς μειώνεται ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ


Πότε εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό του φόρου κατοχής και ποιες διορθώσεις στο Ε9 πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος

Στη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης οφείλουν να προβούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που θα παραλάβουν σήμερα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι ο φόρος κατοχής για τα ακίνητά τους, δεν είναι εκείνος που αναλογεί στην αξία της ακίνητης περιουσίας τους, έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το εκκαθαριστικό αλλά και την ακίνητη περιουσία τους που έχουν δηλώσει στο Περιουσιολόγιο στο Taxisnet, ώστε να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιος λάθος.

Αρνητικές εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι των οποίων η περιουσιακή κατάσταση μεταβλήθηκε λόγω των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, της αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών ή νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα ήη αγόρασαν κάππιο ακίνητο

Στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ  οι φορολογούμενοι, θα πρέπει να διορθώσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στο Περιουσιολόγιο και μετά τις διορθώσεις προκύπτει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α., για ένα ή περισσότερα από τα έτη, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Εάν μετά τις διορθώσεις, η μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα, να προσκομίσει στην οικεία Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά, που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του (συμβόλαια, Κτηματολόγιο κ.λπ.), προκειμένου να ελεγχθούν και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με τον ορθό υπολογισμό του φόρου και αν είναι λιγότερος από τον αρχικό θα επιστραφεί στον υπόχρεο αν έχει καταβληθεί ή θα μειωθεί αντίστοιχα το ποσό της βεβαίωσης.

Τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα συχνότερα λάθη που εντοπίζονται στα στοιχεία του Ε9 είναι τα ακόλουθα:

  • Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.
  • Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά.
  • Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝ.Φ.Ι.Α., επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.
  • Στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο.
  • Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε πληρώνουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο.
  • Στους υμιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί υμιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2019, όσο και για τα προηγούμενα έτη.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα