Χρηστικά

Πώς θα ξεκλειδώσει η συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ


Τη δυνατότητα-υπό προϋποθέσεις- σε περισσότερους από 150.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ να βγουν στη σύνταξη, θα δίνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. 

Η εν λόγω κατηγορία των οφειλετών έχει συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας και δικαιούται να βγει στη σύνταξη, ωστόσο αυτό δεν γίνεται καθώς τα χρέη υπερβαίνουν το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ). Με το σχέδιο νόμου που φέρνει το υπουργείο Εργασίας, ανοίγει ο δρόμος σε αρκετούς από τους συγκεκριμένους οφειλέτες να λάβουν την πολυπόθητη συνταξιοδότηση.

Αρχικώς το όριο των χρέους αυξάνεται στις 30.000 ευρώ από τις 20.000 που είναι τώρα. Παράλληλα και ανά περίπτωση, θα δρομολογείται έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και  άρση του απορρήτου των καταθέσεων. Στόχος των ελεγκτικών αρχών θα είναι να διερευνήσουν αν ο οφειλέτης είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή κάποιος-κυρίως επαγγελματίας- που λόγω αποεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, δεν κατέβαλε τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.

Αν ο οφειλέτης αποδειχθεί ότι εμπίπτει στην δεύτερη κατηγορία και χρωστάει έως 30.000 ευρώ, τότε θα έχει τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσει» τη συνταξιοδότησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται ότι για το ποσό από 30.000 έως τα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το σύνολο της σύνταξης. Οταν η οφειλή φθάσει τις 20.000 ευρώ, θα διακανονίζεται σε 60 μηνιαίες δόσεις και η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα