Πολιτική

Πως θα μειώσετε τις δαπάνες διατροφής χωρίς να πεινάσετε


Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε ότι το μυστικό με τα τρόφιμα είναι να αγοράζουμε αυτά ακριβώς που χρειαζόμαστε και να μη παρασυρόμαστε σε άχρηστες εντυπωσιακές αγορές, που κοστίζουν και το πιθανότερο είναι να πάνε στα σκουπίδια. Σε όλους μας έχει τύχει να αγοράσουμε από τα ράφια τρόφιμα που απλά μας έκαναν εντύπωση:  μια σάλτσα εισαγωγής και σε εντυπωσιακό μπουκάλι που μας προέκυψε άνοστη, ένας ακριβός σολωμός σκωτσέζικης προέλευσης που όμως θα λήξει σύντομα αλλά εμείς δεν κοιτάξαμε ποτέ την ημερομηνία λήξης, περίεργα λαχανικά από κάποιο μακρινό μέρος του κόσμου-και που θέλουμε να μάθουμε πώς είναι - ζυμαρικά υγιεινής διατροφής με ιδιαίτερη όμως γεύση και που τα παιδιά μας ρώτησαν: «τι είναι  αυτό; δεν μ’αρέσει». Και κανείς μας δεν τα έφαγε γιατί κι’εμάς δεν μας άρεσαν. Φυσικά, ο αντίλογος είναι ότι δεν μπορεί κανείς να τρώει συνεχώς τα ίδια τρόφιμα, να μη δοκιμάζει κάτι καινούργιο. Συνεχώς ανακαλύπτουμε νέες συσκευασίες και νέα προιόντα στα σούπερ μάρκετ. Οι αλλαγές και οι δοκιμές πάντα χρειάζονται, αλλά με μέτρο και επιφύλαξη και γνώση για την επόμενη φορά.

Ένα άλλο θέμα είναι οι ποσότητες. Αν γεμίσουμε το ψυγείο μας με πολλά λαχανικά, διάφορα τυριά και αλλαντικά αλλά τρώμε μια φορά την ημέρα γιατί λείπουμε πολλές ώρες ή σε λίγες ημέρες πρόκειται να φύγουμε τετραήμερο, πρέπει να περιμένουμε ότι κάποια από αυτά θα σαπίσουν, θα μουχλιάσουν ή θα μυρίζουν άσχημα, γιατί απλά δεν είχαμε τον χρόνο ούτε είμαστε στο σπίτι για να τα καταναλώσουμε. Αν τα παιδιά μας πάνε στην κατασκήνωση ή λείπουν κάποιες μέρες σε φίλους, πρέπει να αγοράσουμε αυτά που χρειαζόμαστε όσοι μείναμε πίσω και να ψωνίσουμε τα υπόλοιπα αργότερα όταν επιστρέψουν.

Φυσικά όλα τα παραπάνω τα ξέρουμε πάνω κάτω όλοι, άσχετα αν δεν τα εφαρμόζουμε πάντα. Η λύση όμως στο πώς να μη πετάμε τρόφιμα, δεν είναι μόνο να το μην αγοράζουμε περιττά και άχρηστα ή παραπάνω απ’ότι χρειαζόμαστε. Είναι και ένα θέμα οργάνωσης. Οργάνωση στη λίστα μας, αλλά οργάνωση και στο ψυγείο μας.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό;

Ανοίγοντας την πόρτα του ψυγείου σας και τσεκάροντας κατ’αρχήν την ημερομηνία λήξης – όπου υπάρχει – στα διάφορα τρόφιμα, έχετε κάνει ένα βήμα στο να γλυτώσετε χρήματα. Πόσες φορές δεν έχετε διαπιστώσει ότι η ημερομηνία λήξης σε ένα τυποποιημένο αλλαντικό ή λουκάνικο έχει περάσει και καταλήξατε να το πετάξετε;  Το κρέας, το ψάρι και τα έτοιμα γεύματα, είναι συνήθως τα πιο ακριβά είδη που αγοράζουμε, συνεπώς βοηθάει το να αποκτήσουμε τη συνήθεια να τσεκάρουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης στα ευπαθή είδη του ψυγείου μας. Μετακινήστε τα τουλάχιστον στον καταψύκτη, εάν νομίζετε ότι δεν θα προλάβετε να τα καταναλώσετε ή να τα μαγειρέψετε όπως υπολογίζατε για το βραδυνό σας. Τα ημερήσια προιόντα συνήθως τελικά ξεχνιούνται σε κάποιο σημείο στο πίσω μέρος του ψυγείου. Καταναλώστε σύντομα τα γιαούρτια με φρούτα ή δώστε τα στα παιδιά μαζί με το πρωινό. Θα τους αρέσουν πολύ.

Όταν γυρνάτε σπίτι με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, καλύτερα είναι όσα μπορείτε, να τα μεταφέρετε κατ’ευθείαν στον καταψύκτη. Εάν έχετε αγοράσει αρκετές ποσότητες σε κοτόπουλο ή ψάρι, χωρίστε τα σε μερίδες για μαγείρεμα. Καταλάβετε ότι οι ημερομηνίες τροφίμων, και τα «ανάλωση πριν..» ή «κατανάλωση έως…» στην πραγματικότητα σημαίνουν το καλύτερο που μπορούν να κάνουν το ψυγείο και ο καταψύκτης σας.

Προσπαθήστε να έχετε στα ντουλάπια που αποθηκεύετε και στον καταψύκτη σας μια ποικιλία από τυποποιημένα, ξηρά ή κατεψυγμένα προιόντα, αυτά που προτιμάτε εσείς και η οικογένειά σας. Φασόλια σε κονσέρβα, κατεψυγμένα λαχανικά, κρέας και ψάρι και κομπόστες, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, είναι όλα είδη πρώτης ανάγκης με μεγάλη διάρκεια ζωής, κάτι που σημαίνει ότι εάν βρίσκονται στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας τακτικά, θα έχετε πάντα αυτά που σας χρειάζονται για ένα ωραίο γεύμα ή για να «παίξετε» με κάτι που περρίσεψε από την προηγούμενη.

Το τρύκ είναι να αντικαθιστάτε ένα είδος αμέσως μόλις σας έχει τελειώσει. Μια καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα μόνιμο σημείωμα με τα αποθηκευμένα είδη των ντουλαπιών σας, σβήνοντας τα είδη που τελείωσαν αμέσως μόλις σας τελειώσουν και έτσι θα τσεκάρετε το σημείωμά σας όταν πάτε ξανά για ψώνια. Κάντε συνδυασμούς μεταξύ των τυποποιημένων στα ντουλάπια και των περρισευμάτων που σας έμειναν στο ψυγείο. Για παράδειγμα, ντομάτες πολλών ημερών, συνδυασμένες με κάποιο είδος κονσέρβας, θα μπορούσαν να κάνουν μια ωραία πίτσα.

Μέρα παρά μέρα συνήθως σερβίρουμε βασικές πρώτες ύλες, όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά, από το ένα γεύμα στο άλλο, αλλά τελικά μεγάλες ποσότητες από αυτούς τους υδατάνθρακες καταλήγουν κατευθείαν στα σκουπίδια. Είστε λοιπόν σίγουροι ότι υπολογίζετε τις μερίδες σας σωστά; Εξασκηθείτε να υπολογίζετε τις μερίδες φαγητού που χρειάζεστε και χρησιμοποιείστε την πρώτη ύλη ανάλογα. Για παράδειγμα, μια κούπα ρύζι σας είναι αρκετή για τέσσερεις ενήλικες. Αν σας αρέσουν τα τόστ, φυλάξτε κομμένες φέτες ψωμιού στον καταψύκτη, κάτι που μπορεί να πάει κατ’ευθείαν στην τοστιέρα, όποια στιγμή θελήσετε ένα κομμάτι. Μια μεγάλη φραντζόλα ψωμιού, μπορεί να κοπεί στη μέση και η μισή να καταψυχθεί για αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Θα εκπλαγείτε όταν καταλάβετε πόσο εύκολο είναι να εξοικονομηθούν χρήματα, απλά και μόνο με το να είστε πιο προσεκτικοί με τα τα διάφορα είδη που αγοράζετε.

Είναι αστείο αν σκεφτούμε πόσα γεύματα μπορούμε να εξοικονομήσουμε από ένα κοτόπουλο! Αν σας αρέσει ψητό γεύμα την Κυριακή, τα περισσεύματά του με τα κόκαλα μπορούν να σας φτιάξουν ένα σπουδαίο κάρυ ή υπέροχο ριζότο, μια άλλη ημέρα της εβδομάδας, ενώ πάντα θα μπορείτε να κάνετε ένα νόστιμο σάντουιτς μ’αυτό. Εάν σας έμεινε υπόλοιπο φαγητό από το γεύμα σας στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, αποθηκεύστε  το καλά και κλείστε το στον καταψύκτη. Είναι σίγουρα ένα έτοιμο γεύμα για ένα άτομο κάποια άλλη ημέρα. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα θα μπορούσε να ξεκαθαριστεί και να μείνει για μια μερίδα παιδιού την επόμενη ημέρα. Ξεροκόματα και μπαγιάτικα ψωμάκια, μπορούν να καταλήξουν άνετα στο μπλέντερ, από όπου θα προκύψει από τα τρίμματα ένα πολύ ωραίο υλικό, που θα φυλαχθεί έπειτα στον καταψύκτη για ένα ωγκρατέν κάποια άλλη στιγμή. Το ίδιο φυσικά μπορεί να γίνει με το κέικ ή τα μπισκότα και να χρησιμοποιηθούν για γαρνιτούρα σε κρέμες. Υπόλοιπα από κρασιά και μπύρες, μπορούν πολύ ωραία να να γίνουν κύβοι σε παγοθήκες και να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα όπου χρειάζεται. Κόψτε τα μαυρισμένα κομμάτια από παλιά μήλα και ρίξτε τα στο τηγάνι με λουκάνικα. Μην πετάτε τις μαυρισμένες μπανάνες – λιώστε τις όλες μαζί και μαζί με κρέμα φτιάξτε ένα σούπερ γρήγορο γλυκό που θα αρέσει τουλάχιστον στα παιδιά.

Το να γίνετε λοιπόν επιδέξιοι με τα τρόφιμά σας είναι ο έξυπνος τρόπος για να γλιτώσετε κάποια χρήματα και σίγουρα σημαίνει ότι σκέφτεστε πριν πετάξετε. Και με λίγη δική σας σκέψη, μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμες εκπλήξεις από τα περισσεύματα φαγητών και τροφίμων που ούτε το φαντάζεστε.

Τέλος, το να σχεδιάζετε τα γεύματα σας, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να μπορέσετε να μειώσετε τη φύρα και τους λογαριασμούς στα τρόφιμα. Ξεκινήστε τσεκάροντας καλά το ψυγείο σας, τον καταψύκτη σας και τα ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων και προτού πάτε για ψώνια, γράψτε τη λίστα σας, ώστε να μην αγοράσετε είδη που ακόμα έχετε. Βάλτε και τα παιδιά να βοηθήσουν σ’αυτό και να προτείνουν γεύματα που θα τους άρεσαν  μέσα στην εβδομάδα. Κατόπιν, μπορείτε να «δουλέψετε» ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις