Χρηστικά

Πώς θα μειωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ έως 10%


Ποιά στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων θα κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ οι ασφαλιστικές εταιρείες

Ενεργοποιείται από φέτος η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα, καθώς με απόφαση της ΑΑΔΕ δίδεται το έναυσμα για την εφαρμογή του μέτρου.

Ειδικότερα, με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή υποχρεώνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

Πρόκειται για τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ εντός του έτους αναφοράς καθώς και τυχόν ανανεώσεις ή τροποποιήσεις αυτών, για να μπορεί η ΑΑΔΕ να χορηγήσει την μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίας που είναι ασφαλισμένες.

Δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, η ρύθμιση αφορά στα συμβόλαια ασφάλισης ακινήτων που ήταν ενεργά το 2023, με βάση τα οποία θα χορηγηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024 αναλογικά με τον χρόνο ασφάλισης.

Η διαβίβαση των στοιχείων των ιδιοκτητών των ασφαλισμένων ακινήτων θα γίνεται απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου.

Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

 1. ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
 2. αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
 3. ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
 4. ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,
 5. ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),
 6. διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,
 7. μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Η συχνότητα διαβίβασης των παραπάνω στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 25η Ιανουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς, αναφέρει η απόφαση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που αποστείλουν οι ασφαλιστικές, θα υπολογίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έως 10% και θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στις αρχές Μαΐου, μήνα από τον οποία θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων σε 10 δόσεις. 

Έκπτωση στην… έκπτωση

Για να χορηγηθεί η μείωση στον ΕΝΦΙΑ το 2024, θα πρέπει το ακίνητο να ήταν ασφαλισμένο εντός του 2023, όμως, εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη των 12 μηνών, η έκπτωση μειώνεται αναλογικά. Συγκεκριμένα:

 • Για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, 
 • για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, 
 • για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και
 • για τρεις μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 2,5%.
 • Δεν θα παρέχεται καμία έκπτωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Οι άλλες παράμετροι

Επίσης, για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Επίσης:

 • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
 • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα