Χρηστικά

Πως θα χάνονται ευκολότερα οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία!


Aυτόματη απώλεια των ρυθμίσεων και αυτόματη λήψη αναγκαστικών εισπρακτικών μέτρων δρομολογεί η ΑΑΔΕ

Την αυτόματη απώλεια των ρυθμίσεων των χρεών προς την Εφορία και την έναρξη λήψης αναγκαστικών εισπρακτικών μέτρων, για όσους ξεχνούν δόσεις πληρωμής ή δεν πληρώσουν άλλες οφειλές, προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024.

Το πλαίσιο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα καταστεί αυστηρότερο, με στόχο να ενισχυθούν οι πιέσεις προς τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πάντως, τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι τώρα είναι αναποτελεσματικά, καθώς συνεχίζεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και μάλιστα το 2023 προστέθηκαν επιπλέον 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 106 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, εντός του 2024, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει την εφαρμογή του αυτοματοποιημένου κεντρικού ελέγχου των προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται.

Σήμερα, με το ισχύον καθεστώς, η απώλεια της ρύθμισης των 24 ή των 48 δόσεων επέρχεται όταν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
  • καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,
  • δεν υποβάλλει - καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους - τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, για τις οποίες είναι υπόχρεος,
  • δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.

Όμως, ο έλεγχος των προϋποθέσεων αυτών δεν γίνεται σήμερα άμεσα και αυτόματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις οφειλετών της Εφορίας, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται κανονικά εντός των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν υπαχθεί  παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να πληρούν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις απώλειας των ρυθμίσεών τους.

Δηλαδή, η απώλεια των ρυθμίσεων δεν επέρχεται αυτόματα και άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα Τaxisnet της ΑΑΔΕ σε ορισμένες περιπτώσεις συνδρομής μίας ή περισσοτέρων από τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ, το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του 2024, ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται πλέον κεντρικά και θα είναι αυτοματοποιημένος, ώστε σε περίπτωση που πληρούται έστω και μία προϋπόθεση απώλειας μιας ρύθμισης, η απώλεια αυτή να επέρχεται άμεσα.

Η β’ ευκαιρία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση απώλειας μιας πάγιας ρύθμισης 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, παρέχεται στον οφειλέτη μια δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης της οφειλής του, καθώς του δίνεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για επαναρρύθμιση.

Προϋπόθεση όμως για να γίνει δεκτή η αίτηση, είναι η άμεση πληρωμή  δύο δόσεων της απωλεσθείσας ρύθμισης ως προκαταβολής και η τακτοποίηση του υπολοίπου της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις, ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του αριθμού των δόσεων που απέμεναν για πληρωμή στο πλαίσιο της προηγούμενης απωλεσθείσας ρύθμισης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα