Θέλοντας να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ομολόγων για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, το Δημόσιο θα συνεχίσει και το 2025-όπως έπραξε την τρέχουσα χρονιά-την επιθετική στρατηγική εξόφλησης παλαιών μνημονιακών δανείων προκειμένου να μειώσει τους τόκους και μεσοπρόθεσμα το χρέος.
Με τα ελληνικά ομόλογα να συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης και το ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία και την Ιταλία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θέτει υψηλούς στόχους και τη νέα χρονιά, που έχουν διττό σκοπό: τη διατήρηση ισχυρής ελληνικής παρουσίας στις αγορές και τις νέες πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων.
Ο ΟΔΔΗΧ θα ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή του 2024. Χάρη στη μεγάλη αποκλιμάκωση των κρατικών χρεογράφων θα δανείζεται από την αγορά ομολόγων με αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο, με στόχο να εξοφλήσει πρόωρα δάνεια από την περίοδο των μνημονίων. Με αυτή την «μέθοδο» σκοπεύει να μειώσει τους τόκους από τα υπάρχοντα δάνεια και παράλληλα να ρίξει κι άλλο το επίπεδο του δημόσιου χρέους.
Η συνολική αξία των τη συνολική αξία των εκδόσεων του Δημοσίου του 2025 θα φτάσει στα οκτώ δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και νέες πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του 2025, ο ΟΔΔΗΧ προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,29 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τα 15,2 δισ. ( 5,54 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,75 δισ. ευρώ για τόκους).
Επίσης αναμένονται έσοδα 3,07 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 3,62 δισ. ευρώ.
Η πετυχημένη συνταγή του 2024
Να θυμίσουμε ότι το 2024 αντλήθηκαν 9,55 δισ. ευρώ, μέσω εκδόσεων ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εν μέρει για τη χρηματοδότηση του νέου χρέους. Η προληπτική στρατηγική διαχείρισης του χρέους συνεχίστηκε το 2024 και περιελάμβανε , μεταξύ άλλων, την πρόωρη αποπληρωμή 7,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024 και με πρόσθετες αποπληρωμές που έχουν προγραμματιστεί για το 2025 με σκοπό τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την εξομάλυνση το προφίλ εξόφλησης
Η προσπάθεια αυτή υποβοηθήθηκε από τη διαρκή δημοσιονομική υπεραπόδοση, τις μεταρρυθμίσεις και την αυξανόμενη στήριξη από τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος. Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων επιταχύνοντας την αναπροσαρμογή της αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων σε βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη.