Αγορές

Ποταμός ξένων κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, βροχή νέων εκδόσεων


Έντονο ενδιαφέρον από τράπεζες και funds ενόψει της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας

Για ένα «καυτό» δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά τις εκλογές και ενόψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ετοιμάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που βλέπει να εκδηλώνεται εξαιρετικά ισχυρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα από σοβαρούς επενδυτές, τράπεζες και funds και σχεδιάζει εκδόσεις για να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

Μετά τον αναμενόμενο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης με τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η αγορά ομολόγων λειτουργεί στη βάση της προσδοκίας ότι, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο (στις 9 του μήνα είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση) η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS. Σε κάθε περίπτωση, όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι θέμα χρόνου η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που σημαίνει ότι τα συντηρητικά funds που διαχειρίζονται 28 τρισ. δολ. θα μπορούν και πάλι να επενδύουν σε ελληνικούς τίτλους.

Τα ελληνικά ομόλογα, που άλλοτε ήταν τα... σκουπίδια της περιφέρειας της ευρωζώνης, έχουν γίνει πλέον τα «χρυσά χαρτιά», με τον δείκτη συνολικής απόδοσης (όπου αθροίζονται τα κέρδη από άνοδο τιμής και καταβαλλόμενους τόκους) να είναι φέτος συντριπτικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των ιταλικών ομολόγων, όπως καταγράφει η S&P Global. Σε 12μηνη βάση, τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν 4,73%, έναντι μόλις 0,32% για τα ιταλικά, με την ψαλίδα της διαφοράς να έχει ανοίξει σημαντικά στην περίοδο μετά τις εκλογές, όπως φαίνεται στο γράφημα.

Η συνολική απόδοση ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

bonds

Ακόμη και επενδυτές με κερδοσκοπική διάθεση, που είχαν στοιχηματίσει εναντίον των ελληνικών ομολόγων λίγο πριν τις εκλογές, «ποντάροντας» σε σενάρια ακυβερνησίας, υποχρεώθηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους με ζημιές, δίνοντας ώθηση στις τιμές των ελληνικών τίτλων μετά την εκλογική αναμέτρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τις εκλογές hedge funds είχαν ανοίξει θέσεις short αξίας άνω των 500 εκατ. δολ., βλέποντας πιθανή ακυβερνησία, ποσό που ήταν το υψηλότερο από το 2014, όπως είχαν επισημάνει οι Financial Times.

Το σκηνικό σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη νέα εκλογική αναμέτρηση, είναι εντελώς διαφορετικό και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΔΔΗΧ δέχεται... πολιορκία από μεγάλες ξένες τράπεζες, που ζητούν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να γίνουν αρκετές εκδόσεις, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση από τους πελάτες τους. Σε αυτό το κλίμα, ο ΟΔΔΗΧ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εκδόσεις, παρότι δεν υπάρχουν πιεστικές δανειακές ανάγκες, ώστε να ικανοποιήσει τη ζήτηση από τους επενδυτές και να διευκολύνει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.

Το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, έδωσε στη δημοσιότητα πρόγραμμα εκδόσεων ανά μήνα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους σηματοδότησε μια επιστροφή στην κανονικότητα, όπως σημείωνε πρόσφατα και η Κομισιόν στην έκθεση εποπτείας, όπου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Μέχρι τον Απρίλιο, η Ελλάδα έχει αντλήσει 6,3 δισ. ευρώ από την αγορά και δημοσίευσε δημοπρασία ομολόγων ημερολόγιο για πρώτη φορά από το 2008. Οι νέες εκδόσεις υπερκαλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό και η βάση επενδυτών κυρίως αποτελούνταν από τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων, με διαφοροποιημένη γεωγραφική κατανομή.
  • Ως βήμα ορόσημο προς την εξομάλυνση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δημοσίευσε χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών ομολόγων για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο Οργανισμός θα διεξάγει μία δημοπρασία κάθε μήνα κατά το δεύτερο τρίμηνο του παρόντος έτος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις