Επιχειρήσεις

Πούλησε την Chipita, παίρνει την «ΙΟΝ» ο Σπ. Θεοδωρόπουλος


Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη συμφωνία πώλησης της Chipita στην αμερικανική πολυεθνική Mondelez, ο ιδρυτής της επιστρέφει δυναμικά στον κλάδο με μία ηχηρή εξαγορά - τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες: Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγοράζει την σοκολατοποιία «ΙΟΝ», με στόχο να την καταστήσει βασικό πόλο ισχυρού ελληνικού ομίλου στον κλάδο τροφίμων.

 Στον όμιλο αυτό, πέραν της ΙΟΝ θα ενταχθούν η βιομηχανία αλλαντικών "Νίκας", η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» στην οποία  ο πολυπράγμων επιχειρηματίας απέκτησε προχθές στρατηγική συμμετοχή, καθώς και οι συμμετοχές στην γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ και σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου στο Euro2day, ο κ. Θεοδωρόπουλος βρίσκεται σε τελική φάση διαπραγματεύσεων για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της σοκολατοποιίας ΙΟΝ από την νυν βασική μέτοχο Τίνα Κωτσιοπούλου, ανιψιά του εκλιπόντος ιδρυτή της εταιρείας Γιάννη Κωτσιόπουλου.

Τη στρατηγική και το όραμα της δημιουργίας ενός ισχυρού ελληνικού ομίλου τροφίμων με βασικό πόλο την ΙΟΝ, ασπάζεται και η διοίκηση της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας, η οποία έχει απορρίψει πολλές προτάσεις εξαγοράς από ξένους ομίλους.

Επισημαίνεται ότι η ΙΟΝ είναι υγιής και κερδοφόρος επιχείρηση, με αυξανόμενο κύκλο εργασιών και μεγάλο όγκο εξαγωγών σε 17 χώρες. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2020 σε 118,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 11,7 εκατ. ευρ.

Η καθαρή θέση της διαμορφώθηκε σε 77,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ήταν 65,6 εκατ. ευρώ. Απασχολούσε 931 εργαζόμενους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα