Άμυνα & Διπλωματία

«Πράσινο φως» από ΕΕ για τους εξοπλισμούς


Η ελληνική πρόταση για τις αμυντικές δαπάνες, η «ταύτιση» των ανατολικών χωρών και ο ρόλος της Γερμανίας

Κερδίζει έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρόταση της Ελλάδας για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον δημοσιονομικό υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, συντάσσονται με την πρόταση της Αθήνας, καθότι «αναγκάζονται» να προχωρήσουν σε ραγδαία αύξηση των εξοπλισμών τους, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ρωσικής απειλής.

Η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας διαχρονικά, να αποδίδει ένα σημαντικό κεφάλαιο του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να δημιουργεί αποτρεπτικές συνθήκες απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ουδέποτε είχε αναγνωριστεί ή κατανοηθεί από τους Eυρωπαίους εταίρους. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, αποτελεί γεωπολιτικό game changer, δημιουργεί νέα δεδομένα και «ανάγκες», που δύναται να ενισχύσουν σημαντικά το ελληνικό αίτημα για εξαίρεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το χρέος και το έλλειμμα.

Χώρες που βρίσκονται στη «σφαίρα» απειλής από τη Ρωσία, όπως είναι η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία, προχωρούν άμεσα σε μεγάλη αύξηση των αμυντικών τους δαπανών και ταυτίζονται πλήρως με το ελληνικό αίτημα, το οποίο σύμφωνα με την «Εστία», έχει  την αποδοχή της Ρουμανίας αλλά και της Ιταλίας. Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο μέτωπο υπέρ της ελληνικής πρότασης, η οποία αν εφαρμοστεί, θα μεταβάλλει άρδην και επί τω βέλτιστω τις δημοσιονομικές «συνθήκες» της χώρας μας. 

Εφόσον εξαιρούνταν οι αμυντικές δαπάνες, θα προέκυπτε ο πολυπόθητος και δυσεύρετος δημοσιονομικός χώρος, που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις φόρων, και στην υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ασφυκτιούν από την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Η Ελλάδα, αποτελεί, βεβαίως, «μοναδικό» φαινόμενο, καθώς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες-σε σχέση με το ΑΕΠ της- σε όλο το ΝΑΤΟ.  Βρίσκεται στην κορυφή των αμυντικών δαπανών, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ. Οι δαπάνες της χώρας μας για τη θωράκιση της άμυνας, ανήλθαν πέρυσι στο 3,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι προβλέπει ο στόχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τα μέλη του (2%). 

Mega project με Belharra και Rafale

Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια, τεράστια εξοπλιστικά project που αποσκοπούν, κυρίως, στην αεροναυτική της ενίσχυση. Τα σημαντικότερα αφορούν την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra και των μαχητικών αεροσκαφών Ρafale.. Συγκεκριμένα θα δαπανήσει τρία δις ευρώ, για την απόκτηση των φρεγατών, ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί για την απόκτηση τεσσάρων κορβετών και περίπου μισό δισ. ευρώ για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Η απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν. Ηδη στη χώρα μας έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα έξι.

Πόσο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

Με 642 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο θα επιβαρύνεται ετησίως ο προϋπολογισμός από εφέτος έως και το 2029, καθώς η απόκτηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου «FDI HN», των μαχητικών Rafale και των τορπιλών και των άλλων οπλισμών που προμηθεύεται η Ελλάδα, θα κοστίσουν στους φορολογουμένους 4,5 δισ. ευρώ.

Κλειδί η στάση της Γερμανίας

Η συμμαχία με τις χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, είναι προφανώς σημαντική για την Ελλάδα, ωστόσο και σ’ αυτό το ζήτημα η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία είναι αποφασιστικής σημασίας. Το Βερολίνο για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» 100 δισ.ευρώ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ξανά ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Ενδεχομένως, λοιπόν, η Γερμανία να έχει το «κίνητρο» να πιέσει τις Βρυξέλλες, για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων που αφορούν τους εξοπλισμούς
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα